Žena

108 ЖЕНА о

Г-ђа Јелена. Да, али ви сте лекар! Ваш позив даје вам прилике, да дубље вагледате у сваки брак. И да видите често и оно, што ни сам муж не слути или о чему ни сама жена не сања.

Доктор (насмеши се). Мој је позив да видам, 4 не да будем видовит. Мало сте претерали, госпођо. Не загледам ја баш тако дубоко, а и што видим не видим, или бар брво заборавим.

Гђа Јелена. Не бо-те се; не тражим ник кве индискреције. Али ме тек добар пријатељ мога покојног мужа неће одбити, када га замолим, да ми мало помогне својим искуством. (), ви немате ни појма, каква је то брига имати удавачу. Како је тентко изабрати јој добру прилику.

Доктор. Ви се канда бадава мучите, госпођо. (Гђа Јелена се тргне.) Ви сте ме рђаво разумели. Ваша је кћерка красно дете и отићи ће као алва. Само што ви нећете доћи у прилику да бирате, јер ће она канда изабрати — сама.

Гђа Јелена. (, ви се врло варато Она је па метно и послушно дете. Он ништа не чини бег мога савета. А да тај савет буде за њу што кориснији, могли би ми мало п ви помоћи. О

Доктор ПЏонављам да не познајем брак. Нисам никада ни хтео да га упознам. Зато сам и остао овако „незбринут“. Али као лекар имам својих нарочитих навора о браку. О њима нећу ни да вам говорим, јер ме нико не би ни слушао. Вагнера је свет већ сварио, али „Хамкипвштпак“ брака још нема довољно присталица.

Гђа Јелена. Шта знате, можда је то баш оно што ја тражим. Ја сам са својим осталим пријатељи ма разговарала о браку у равним правцима, али баш у здравственом правцу нисам. Аја и на то много полажем. И волела бих баш од ваб да у том погледу нешто научим. Нарочито ме мучи најважније питање, питање избора. О том би ми и ви као лекар могли са свога гледишта нешто рећи.

Доктор. О том би се могло врло много говори: ти. Када би могла лађа због магле да се заустави једно двадесет и четири сата на Дунаву, можда бисмо могли и исцрпети ову тему.