Žena

ВЕЋ А 1009 Разуме се, да само лекар може да утврди, шта је управо узрок таком честом крвављењу из носа, зато свако тако дете треба водити лекару на преглед, А кад се деси, да детету удари крв на нос, онда треба урадити ово: треба га натерати, да подигне руке и да их састави више главе, треба му метнути хладан облог на потиљак и треба му запушити ноздрву чистом ватом (само што ту вату не треба гурати горе, навише, већ назад, хоризонтално). Кад се деси, да све то ништа не помаже, него да дете и даље јако крвави, онда треба звати лекара у помоћ.

Страни предмети у носу.

Доста се често дешава, да дете ућушка у нос какав стран предмет (пасуљ, дугме, ђинђуву и т. д.), па да се он тамо заглави и остане. Разуме се, да такав случај може донети рђаве последице, али ипак не треба због њега губити главу. Та забуна и преплашеност највише и шкоди детету у таквој прилици: родитељи и жене покушавају на разне начине да изваде ућушкани предмет из носа, али га тиме увек само јаче ућушкавају у ноздрву.

Зато у свакој таквој прилици треба остати хладан и оставити дете на миру, докле не дође лекар. Боље је и неколико дана на њега чекати, него детету неумешно брљати по носу и од мале несреће направити велику.

Исто тако треба радити и кад детету западне какав такав предмет у уво.

Рибникар: Здраво и болесно дете.

а Белешке из домазлука.

Кад отпврдне маст, што је употребљујемо за чишћење обуће, не треба је омекшати водом него петролеумом, и онда ће се кожа од обуће боље светлити.

Како да очувамо јабуке преко зиме а да се не гбрчкају. Јабуке треба метути у сандук или буре, али тако, да једна другу не додирује. На сваки слој јабука треба посути ситна потпуно сува песка, док песак не покрије сасвим први слој јабука, онда долазе други слојеви редом. Сандук

долази у подрум. На овај начин можемо сачувати јабуке до Духова, и нити ће изгубити боју или укус, нити ће се збрчкати.