Žena

710 К ЕЗ'А

Ко жоће брже да ољушти мпоге јабуке, нека их за један минут мете у кључалу воду, онда може јабуке брзо ољуштити, а да скине са њих само љуску.

Како да тознамо колико је стара гуска Кад купујемо гуску можемо сигурно познати колико је стара по овоме: На крајњем делу оба крила налазе се два мала тврда шиљаста пера одмах поред великих пераја. Треба добро погледати оно веће перо од она два мала, па ако на том перу видимо само један левак (удубљење) онда је гуска једну годину стара, а сваке даље године добију споменуто гушче перо један нов левак. На тај начин можемо сигурно одредити колико је гуска стара.

Како да кољемо домаћу живину п живинчад а да иж не мучимо> Друштва за заштиту животиња обнародовала су правила, како треба поступати при клању живине и живинчади, а да их не мучимо. Те „жртве нашега желудца“ треба прво онесвестити, када их јако ударимо по глави. Треба запамтити, да је грозно убости животињу у врат, јер ће животиња тада бити само непомична, али она не престаје осећати. Алат, који употребљујемо при клању, (нож, сатару, сикиру) треба да буду оштри. Ако не можемо пре тога да онесвестимо животињу ударом, онда је потребно кад је закољемо да спречимо да глава не клоне и не виси доле, јер док има топле крви у мозгу, животиња живи и осећа. Кад главу заклане животиње држимо горе усправљено брже ће животиња скончати, јер ће крв из мозга исцурити. И када животињи отсечемо сасвим главу, она ће брже изумрети и укочити се, и осећај ће лакше изумрети, ако је глава уздигнута.

Зец тч његова утотреба у кујни. У новембру месецу почиње се код нас јако трошити зечевина. Код нас се скоро и не зна за чорбу од зеца, те саопштавамо овај рецепт: Чорбу од зеца за 6—8 особа употребљујемо у овој количини: Костур печеног зеца, једна кришка црна лука, један целер, једна жута репа, мало „шнитлинга“ соли, бибера, 1—2 јајета (или 2—3 беланца) главица лука, тврда земичка или кифла, две кашике масла, три кашике брашна.

Са шиљастим ножем треба речено зечије месо скинути са костију, те кости исечемо сатаром на малу парчад и употребимо за чорбу, затим у тигању растопимо масло док не