Žena

170 КРЕКОБИА

Неколико сахата после тога потужи се,да га нешто у грлу боли, и да теже гута.

Када се детету погледа у гушу, види се, да су му крајници натекли и поцрвенили: на крајницима се виде прљаво беле и сиве тачкице, које се мало по мало слију у читаву повлаку.

Осим крајника, види се обично та сиво-бела повлакаи на ресици, у ждрелу и по непцима,

После дан два, отекну и вратне жлезде, дете не може да гута, држи полуотворена уста, из којих се осећа тежак и непријатан задах. Блло му све слабије бије, срце почне да малаксава, дете је изнемогло и ослабило толико, да може и умрети ако му се лекарска помоћ брзо не потражи. Дете умире или због малаксалости срца, или што се на слузокожу грла и душника навуку болесне навлаке, те детету спрече дисање.

Кадгод наиђе после дифтерије и запаљење плућа или бубрега, или узетост, те деца од тога помру.

Чим се дете разболи од дифтерије треба звати одмах лекара, јер има лека. Што се дифтерија раније почне лечити, тим ће дете сигурније оздравити. Наши не уму да гледају детету у гушу и познају дифтерију. О томе пише у „Здрављу“ др. Р. Вукадиновић ово:

„Дете треба да буде лицем окренуто прозору, неко треба да му држи главу; а онај који хоће да прегледа, треба да буде леђима окренут прозору, како би светлост могла пасти у грло.

Децу старију треба навикавати, док су здрава, да им грло прегледамо, јер ће онда лакше пустити кад се случајно разболе.

Малу децу за преглед треба метнути у крило, својим ногама треба им држати ноге, левом руком треба им држати на прсима обе ручице, а десном треба држати главу. Онај који хоће да прегледа, мора једном руком затиснути детету нос, ако неће да зине — и кашичицом или дрвцетом притиснути језик: Ако би била сумња на дифтерију, онда треба кашичицу одмах оставити у кључалу воду, или дрвце спалити.

Како се посумња да је гушобоља, треба одмах потражити лекара.

Кадгод се не виде на крајницима никакве беле пеге, нити су крајници отечени, а дете тешко дише и промукло кашље. То може бити онда дифтерија у душнику „круп“ или

~~~