Žena

ВЕНА 85

Мати се згранула.

— Ко ти је то казао 2

Јовица исприча све, што се у школи догодило, и шта су му деца после школе причала. Па и после свега тога, мати се ниге могла решити, да са својим непоквареним синчићем разговара отворено о природним стварима.

— Ако ми још једном дођеш са тим бљутавим питањем, ја ћу те добро истући.

Јовица је више није узнемиравао са тако бљутавим питањем. Није га; више љутила неискреност његове матере. Постао је као већина остале деце; уживао је кад су му другови опширно објашњавали много више него што дете треба да зна о стварима, које је мати од њега крила. Сад је он своје знање вешто крио од ње. Он је њу још увек волео, — она је била брижљива мати, а он добро дете — али је изгубио поштовање и неограничено поверење, које је дотада према њој гајио.

ж зе ж

— Мати, како долазе мала деца на свет2 питао је једног дана мали Зоран своју матер. Мати се на мах изненади, али брзо нађе одговор, јер се одавно надала томе питању, и размишљала, како да му одговори. Њен муж је читао нешто мало о томе у неком часопису, и често су о томе међу собом разговарали. Испочетка им је изгледало чудновато, да детету кажу праву истину; али што су више размишљали, било им је јасније, да је истина у сваком случају понајбоља. Зато су решили, да своје дете у тим стварима обавесте, како најбоље знају.

Мати му одговори:

— Видиш, дете, као што плодови расту на дрвету, тако исто расту и мала деца у утроби своје матере.

Дете климне главом у знак да разуме тако природну ствар. Зоран упита даље:

— А како излазе деца 72

— Кад дете буде доста велико и јако, да може да изађе из матере, тело сењено онда отвори само од себе, и мало дете изађе напоље.