Žena

ВЕНА. ма

Нарочито чувајмо децу! Не навикавајмо тај нежни организам на ту штетну и убитачну навику. Не излажимо зеницу ока нашег, понос наш, будућност нашу извесној пропасти. Не дајмо ни да окуси тај отров, што полако али сигурно трује. Не заражујмо их, као што су нас наши неразмишљени и неискусни старији заражавали. ј

Писац тражи да стварамо удружења против алкохола и обраћа се интелигенцији. Вели:

Удружујмо се против алкохола! Пођимо у првом реду ми интелигенција примером напред и ширимо апстинентски покрет. Огласимо рат алкохолу, јер он се толико укоренио, осилио у нашем народу, да ће нас за кратко време сатрти, ако ми не сатремо њега.

Писац на крају тражи: Оснивајмо у сваком месту паи у најмањем, антиалкохолистичка удружења! А завршује овим речма:

„Пријатељи српског народа! Покажите делом, колико вам је стало до народа, до живота, среће и будућности његове!“

Ова је јефтина књига згодна да се шири по народу.

о : ж

Добили смо на приказ: 145. издање задужбине И. М. Коларца Општа кул-

турна тедагогика као наука, која чињенице васпитања испитује на културним појавама у развитку индивидуалног и колективног духа. Написао Милан Р. Милошевић, професор у Београду, 1911 Нова штампарија „Давидовић“ — Љуб М,. Давидовића, Дечанска ул. бр. 14. На продаји у књижари С. Б. Цвијановића. Београд. Цена 6 динара. Сртско-жрваласки алманаж за годину 1911. Бео-

град— Загреб. Штампано у државној штампарији. Београд. Цена 350 д. у фином повезу. — На продаји у књижари С. Б. Цвијановића, Београд.

Одабрана дела за школу, уређује Тихомир Остојић. Књига 4. Иван Мажуранић, Смрт Смаил-аге Ченгића. Спремио и протумачио Драгутин Прохаска, професор у кр 4 љевској реалној гимназији у Загребу. Београд. Штампанб. новој штампарији Давидовић 1911. На продаји у књиу јев С. Б. Цвијановића, Београд. Цена 1 динар.