Žena

52 ВЕНА

Грађа ва историју устанка и ратова 1875. до 1878. године. Страни извори. Прикупио Иван С. Павловић, потпуковник. (Прештампано из Ратника). Београд. Нова штампарија „Давидовић“, Дечанска ул. бр. 14. 1911. На _ продају у књижари С. Б. Цвијановића у Београду. Цена 0'50 дин.

Одломци из уставне ц народне борбе у Србији. Од Стојана М. Протића. Београд. Штампарија „Доситија Обрадовића“ Димитрија Гавриловића (пређе Аце М. Станојевића) Кнегиње Љубице улица број 6. 1911. Цена 1 динар.

Никола Т. Ђурић. Трезвеноста је тонос мој. Треће поправљено издање. Цијена 10 филира. Српска Штампарија у Загребу. 1911.

Разне белешке.

Борба Муслимана у Босни и Херцеговини због женског питања.

Наша браћа Мусломани у Босни и Херцеговини имају своје највише црквено просветно тело: ријасет илмије. То је просветно тело изабрало један стручан одбор, анкету, да се бави школским питањем. У тај су одбор ушли већином назадни елементи, и то свештеници. И они су решили да није потребно образовање мусломанског женскиња, па с тога није потребна ни женска мусломанска учитељска школа, а није потребна ни виша исламска девојачка школа.

„Ово решење је изазвало у кругу напредних Мусломана силно огорчење. Њихов лист „Земан“ што излази у Сарајеву доноси у најновијем броју чланак, у коме вели о тој ствари и ово:

„Људи, који су сваки пут успламћавали гњевом, кад се који кршћански „научењак“ нашао и Ислам прогласио вјером неспособном за културу, људи, који су својом спремом, свом својом рјечитости и оштрим пером с успјехом одбијали те навале и грозне увреде, не ће без сумње дозволити ни овога пута да остане нежигосана најгора увреда, што је ико и икада до сада Исламу нанио!