Žena

ВЕНА. 58

Наш лист стоји на расположењу свим напредним муслиманима, нарочито нашој улеми, који осјећају воље и способности, да перу Ислам од оне црне љаге, што му је нанијела наша кукавна и жалосна „улема“ у ријасети-илмијји са још неколико натражњака.

Шкандалозни закључак наших реакционараца произвео је у Сарајеву силно узбуђење међу свим напреднијим и образованијим муслиманима. Наша је интелигенција 06држала већ више састанака и спремна је свим могућим средствима борити се све дотле, док се не спере са Ислама она црна љага, што му је, на жалост управо на ријасетиулмијји, нанесена. У Сарајеву има лијеп број и улеме, која се не слаже с овим реакционарним закључком. Са великим задовољством констатујемо, да је сав улемански подмладак у шерифатској школи одрешито на страни цивилизације, а

«“ против закључка реакционараца. Осећате ли и по овоме друго време и други дух 2!

Старање државе о деци.

Многи чиновници заиста пропишташе због ове велике скупоће! Говоре, да на таквој скупоћи нису у стању да исхране и васпитају децу. Шта може са данашњом платом онај, који има петоро и више деце2 Заиста, како ће2

Али ово не говоре само они, који имају деце, Него тако говоре и они, који немају деце, па тако говоре и нежењени чиновници. И они траже повишицу плате због тога, што су други ожењени и имају деце. Траже управо повишицу плате на туђу децу.

Али они не кажу то, него говоре друкчије. Они износе, како ожењени чиновчици са много деце заиста не могу живети са данашњом платом. Њима се мора повисити плата. А кад се повиси њима плата, онда се мора повисити и другима, дакле и онима, који немају деце. Јер био чиновник ожењен или нежењен, он ради једнако, користи држави, а за једнаку корист и једнак рад, иде и једнака плата.

Али то значи: Шта се државе тиче имао ја деце или не имао! Ако и немам деце, држава ме мора платити, јер јој ја радим. Она ме плаћа за рад мој. Но ако је то тако, онда сме сваки говорити само о себи, о свом раду,а неи о деци. Онда се државе не тиче ни најмање: има ли ко деце и нема ли. Она се мора бршнути о оном само, ко јој ради.