Žena

с“

|. _-_ __ БАБУНА

И по томе не би нико смео да пита: А како ћу изхранити децу 2 Онај који ради, може сам за себе са данашњом платом лепо живети. Но то би заиста било нечовечно становиште.

Зато су већ поједине државе удесиле чиновничке плате према деци. Чиновник са више деце има већу плату. Па и угарски министар финансија Лукач поднеће ускоро сабору предлог о повишењу чиновничке плате. Али како 2 Не да се плата повиси свакоме чиновнику. Него да чиновници из виших разреда, добију по сваком детету 200 круна повишице годишње, а други 100 круна годишње по детету.

Јаша Томић је писао о овом питању у „Застави“ чланак п вели:

— Право је тако. Код нас су уведене код многих чиновника петогодишње повишице. Зашто 2 Зато, што се узима да млад нежењен чиновник може живети са првом, основном платом. А доцније добија сваких пет година повишицу, јер се претпоставља, да ће бити жењен, да ће та деца расти и да ће његове потребе бити веће. То је право тако. Али само за оне, који се доиста ожене, имају деце и повећане издатке. Али зашто да добије те повишице и онај, који се не ожени, нема деце и који нема тих повећаних издатака 2!

Види се дакле, да се и до сад водило рачуна о деци им ако то није изрично казано. Само распоред није био праведан. Данас стоји ствар овако. Покрај све скупоће, чиновник самац или без деце може живети и са досадањом платом. А повишица нека се даде онима, који имају деце и онолико, колико имају деце.

Да видимо: је ли право, да се држава брине о „туђој“ деци 2

Данашња држава треба то да чини. Држава тражи да има што више народа. То значи, тражи да има што више радина, и да има што више, који ће да је бране. Данашња држава казни матере, које у утроби својој тамане децу.

Па кад тако стоји ствар, не може држава казати: Мене се твоја деца не тичу ! Мораш их родити, не смеш их траћити у утроби, али кад их родиш, бочи се с њима како знаш.

То се не би слагало са оном заједницом, која треба да се огледа у држави. То се не би слагало ни са начелом братства и милосрђа; не би се слагало са начелом државне користи. А државна корист безусловно захтева, да деца, која се роде у држави, не пропадају, но да се изводе на пут.