Žena

ЋЕ ЕГА 55

Али сад долази и друго питање. Ако је ово праведно код чиновника, право је и код свију других држављана. Кад не може држава једноме казати: Твоја. ме се деца не тичу! не сме то казати ни другоме.

И заиста, иде време и треба радити на томе, да држава о свој деци у држави води рачуна. Свуда она треба да пита: Хоће ли овај или онај држављанин поред рада његова моћи да издржи и изведе на пут децу своју

Државе ће у будућности узети на себе бригу, да се старају о деци, која се у држави роде и у држави остају. И да не дозволе да макар и једно пропадне. Али ће то ићи тешко и постепено.

За данас се у појединим државама тражи, а то се полако и извађа, да држава при утеривању порезе води рачуна о деци. Ко има мале приходе, тек колико му је потребно за живот, да исхрани себе и своје, да буде опроштен од порезе. Код већих прихода, да се узима у рачун број деце, и према броју деце да се плаћа пореза. Тек тамо, где су приходи толико велики да не долази у рачун број деце, тамо да пореза скаче. Кад се уведе прогресивна пореза, да. се на огромне приходе, који се не могу потрошити, уведе све већи процент на порезу, онда неће никоме бити тешко плаћати порезу и моћи ће се водити рачуна о деци.

Не иде ни то, кад говоримо о деци, увек су нам пуна уста. Декламујемо. како су деца будућност народа, како ће она да буду стуб државе, како ће на њима да остане свет, а у ствари не водити рачуна о деци.

Морамо напред и морамо човечански.

Велика школа за женскиње.

У Немачкој, у Липиску, основана је 1. новембра, као што смо већ укратко јавили, велика школа за женскиње. Школу је основала Хенријета Голдшмит, данас већ старица од 86 година. Она је основала још 1871. год. удружење за породично и народно васпитање, а затим дечје забавиште, па онда лицеј, у коме су приређивана научна предавања за женске. Но вазда је имала пред очима, да створи: женску велику школу. Њена је лозинка била: позив васпитања је културни позив жене. У женској великој школи уписано је до сада 500 ученица. Предавање може да походи свака женскиња, која је навршила 18-ту годину и има сведоџбу зре-