Žena

816 НЕ БЕА

За оне болеснике, нарочито децу, која су бледа, малокрвна, слабуњава, без прохтева за јело, са ситним, покретним жљездицама око врата. постижу се врло добри успеси бављењем и употребом воде на Киселој Води.

Но, лечењем у тим бањама не постиже се само да шкрофулозне промене ишчезну, већ да се здравље у опште побољша и тело добије више отпорне снаге против нових болесних промена.

Ако тако радиш, и то за дуже време, за једну до две године, онда ће све жлезде, које су као лешник биле вевелике, ишчезнути, и дете ће се опоравити.

Ако је, пак, једна жлезда велика као орах, или има више већих и мањих тако затечених жлезда, онда се то може само операцијом излечити. То мора лекар све повадити. А дане би друге жлезде затекле, јер се никад не могу све, и мало затечене жлезде, извадити, мораш се и у будуће управљати по предњим упуствима.

Операција вађење жлезда са свим је безопасна.

Не лечи жлезде бапским лековима. Не мажи их разним мелемима. ;

Не допуштај, да их ваде и „шкопе“ разне варалице.

Послушај ове савете, и то за дуго, дуго време. У противном дочекаћеш, да ти дете, твоја нада, у најбољем добу подлегне шкрофулози и јектици у плућима.

(Из календара „Здрављака“ за 1913. годину).

Домаће животиње.

Не треба замерити многим газдама што забрањују својим кирајџијама да држе разне домаће животиње у кући, јер су оне често једна стална досада и опасност по здравље и то не само њихових газда већ и осталих кућних становника. Њиховим задахом они кваре ваздух и загађују станове бацањем длака, сокачке нечистоће, остатака јела, погани и мокраће. Сем тога они уносе разне инсекте, а да и не помињемо муве, које покашто привлачи њихов задах. И ако већина животињских болести нису на човека преносне, опет се неке могу пренети и постати по живот опасне. Преношење таквих болести бива најчешће при миловању, љубљењу и пуштању у кревет, а и чак онда кад се то не чини већ се обрати већа пажња на чистоћу није искључено преношење болесних клица и то нарочито код деце. Ово бива

раја