Žena

БОКЕ А 637

слично, не треба да држимо у том џепу. Махраму употребљујемо кад бришемо нос увек само са једне стране, а ту употрељену страну увек савијемо тако, да дође изнутра. Све што је овде споменуто, треба научити децу још из малена. јер има много деце, која у раној младости знају красно да се поклоне, (могла би се у томе продуцирати), а не знају како треба да бришу нос и како да поступају са џепном махрамом.

Белешке из домазлука.

Слант бадемш, радо се једу уз пиво и вино, нарочито у Србији у свакој ресторацији носе их на продају гостима. Тај обичај је донет из Америке. На два начина могу се зготовити. 1.) Узме се најбоља врста бадема, отреби и са кључалом водом прелије. Кад мало постоји ољуште се, чистом крпом убришу и напослетку у једну тепсију простру. Тако се са тепсијом метну у добро загрејан рерн и донде оставе, док бадеми не добију боју загаситу као цимет. За то време се у шерпењи растопи масла, онолико колико од прилике треба према количини бадема. Бадеми се још врели успу у једну чинију, прелију са истопљеним маслом, посоле добро измешају и онда простру на упијач папир, да им одузме сувишну маст. Једу се и топли и хладни.

Други начин: Бадеми се опаре, ољуште, у шерпењи на. врелој масти прже док не порумене, на сито изруче и посоле, добро промешају и готови су. На исти начин могу се и лешњици зготовити, само се они не љуште.

Сос Кумберленд. (Добар уз свако месо.) 3 жуманцета свежа, умуте се са 3 кашике фина зејтина, томе се дода мало црвене паприке, једна кашика француског сенефа,. соли и бибера и на послетку 3 кашике маџуна од рибизле. Добро се измути и до употребе држи на хладном месту.

Сос од сенефа уз говеђињу. 2 главице лука ситно исечемо, 2 очишћене сарделе, 3 тврдо скувана жуманца протрвена, исецкана петрожеља, измеша се са једном кашиком. сенефа. Све то се протре кроз сито, дода се сок од једног

лимуна, мало соли, ситна бибера, шећера, 3 кашике фина зејтина, мало сирћета. Кад се олади и згусне, онда је сенф,

готов за употребу. Фини сос ва салатиј. Са парчетом бела лука до-