Ženski svet

101 ЖЕНСКИ СВЕТ. 103

пробави, користи телу другчије. масти у месу пробави од 100 гр. по 80 а од оне у млеку, сиру, јајима до 92.

— Од

Од угља (брашна шећера) потроши од 100

тр. по 82—98 и то највише од онога у

црноме лебу.

(Наставиће се.)

о ефво де Д о а— -

НЕКОЛИКО ПРАВИЛА 0 МУЖИ КРАВА.

(Свршетак.)

Главно је при мужи измусти до капи, а ваља знати, да је оно последње млеко и најмасније, па и за то не оставити га у вимену, — и ваља знати, да онај највећма поквари и најбољу краву, ко не измузе до капи. С тога лењи и невешти музачи и музиље покваре еваку краву. По вимену „зна се кад је сасвим измужено, јер остане до дна сасвим празно и лабаво.

Особито ваља првотељкињу што већма измузати и што дуже муети, чак близу другог телења, па макар оно млеко и одбацао, јер после увек у оном месецу засуши у којем си је после првог телења престао мусти.

Има који музе на цеви неке од сребра, каучуха, задевајући ове цеви у сисе крави па млеко само цури; али иде споро и не исцури еве, зато је то шепртљарија, и то опака, јер мало по мало поквари спсе крави. Данас имају неки американску справицу, којом музу; ова сиса млеко пз вимена, за то је боља, него оне цеви ал има и с њом шепртљарије, с тога је за сада најбоље мусти рукама. Казују вештаци, да крава радије пушта млеко, кад се навуку на руке кожне рукавице, па ове поквасе и онда с њима музе ваља да мисли да теле сиса.

При мужи ваља још пазити, да музлица тврдо стоји, да се не би превалила, те онда викнуо на краву, и уплашио је, јер одмах тегне млеко. Има случајева, да поплашеној крави тако се пресече млеко, да по више дана ни једне капље не стече се у вимену.

Још су важна правила и ово:

Пазити на одређен час за мужу, па нипошто не пропустити, него увек тачно одржати, јер та крава увек више млека даје, а која се помузе једанпут рано а други пут касно, никада се од ње онолико млека не намузе.

Ко храни краве на јаслама, ваља као што по трипут на дан храни, тако и по трипут на дан да музе, с јутра, у подне, пи у

вече; тим се не само добије више, негом

боље млеко, разуме се, кад се и добро храни. Ко двапут на дан музе, намузе мање, јер се мање сточе млека, и мршавије је. Јутрење је млеко најводеније, најмршавије. У подне намужено, сила је масније, а најмасније је оно, што се намузе у вече. Увек је прво измужено најмршавије т.ј. најводеније, а што напослетку тече оно је много масније, тако, да за један килограм масла треба 32 литре млека онога, што се на двапут музе, а 25 литара онога, што се намузе на трипута. Али ко трипут музе, мноштво млека, колико зависи од пасме толико и од муже и од хране. Швајцарци кажу, крава се музе на уста, то значи: ко ће од краве много пи добра млека да добије, ваља и много добре хране, да јој даје, без тога нема ни много ни добра млека. Једна, иста крава, па једва да газди, који је неуредно храни п држи 1000—1500 литара млека на годину, а други газда, који је добро држи и храни намузе преко 3000 литара.

По нека млада крава неће да стоји.

мирно, док се музе, него се баца, вура, рата; то је у неке отуда, што је на сисама тугаљива. ( том ваља благо поступати, и пре, но што ее отели, што чешће миловати јој и трти сисе, особито вуненом крпом и то појаче, док је не пређе та тугаљивост. Кадкад су сисе болне, то ваља видити, па лечити.

Крави немпрној при мужи стављају на крста парче вреће, поњаве, замочене у хладну воду, или кесу хладна песка. Неки оду па пре муже стегну узицом крави реп озго, на среди и на крају и притегну, да боле, а кад ће да музу, онда одреше, и

ваља и сила боље да храни, јер.