Ženski svet

Кикинђанака.

вила овој задрузи г. Зорка Сибинкићева родом из Сегедина е молбом, да јој се притече у помоћ новчаним прилогом, да би могла изучити музичку академију у Б Пешти, пошто има најлепше сведоџбе о том, да је у музици вешта и даровита. С обзиром на слабо стање благајне одређује јој се номоћ од 10 Фор. и благајник се упућује на исплату. Вр. 4. Да би се молителпгци још у већој мери помогло, а да се избегне немило куиљење ирилога, слажу се све присутне одборнице, да се у корист г. Зорке Сибинкићеве уз улазну цену од 60 новч. приреди „вечерња забава с игранком“, на којој да и сама молитељица суделује свирањем једне или две нијесе на гласовиру и своју вештину иокаже. Забава се има одржати у суботу т. ј. 17. (29.) августа или у случају преионе у недељу 18. (30.) августа, и то у црквено општинској дворани, која се за то вече има измолити од црквено-општинског ггред седника. У погледу осталих појединости и ради извсдења забаве одређује се пододбор од 3 лица и то: потпредс. Емилија Мучалова, Олга Коларићева и Јулка Димитријевићка. Имају се умо лити за суделовање на забави: г.г. Зорка Гаванска, Христина Димитријевићка и Даница Ко њовићева. даље Душан Петровић, Витомир ЛудајиК, Ђорђе Продановић и Јулије Пешл Бр. 5. На молбу Александра Јанковића оболелог учитеља бајског одбор решава, да због исцрпљености својих средстава за сад није у стању никакву новчану помоћ му пружити. Бр. 6. Отави се питање : хоће ли се и у будуће у случају смрти које задругарке трошком задружне благајне положити вснац на самртни одар или ће се тај издатак подмирити прилозима од задругарака? Већином гласова одлучено би : да треба умрлим задругаркама у име задруге положити венац на самртни одар. Ово решење иоднеће се и главној скупштини знања и одобрења ради. Бр. 7. Попгто сс дознало, да има више младих госпођа, које би вол.но стумиле у задругу као чланови, кад би се на то иозвале, одређују се чланови г.г. Марија Зарићка и Олга Коларићева, да нотраже исте госпе и ионуде их, да се упишу за чланове задруге. Бр. 8. На пријаву предееднице с пуним задовољством ирима се за члана задруге г. Емилка Радићка

Под бр. 4. овог записннка закључена забава односно концерат г. Зорке Сибиикићеве одржао се 17. (29.) августа у општ. дворани у кругу српског отменог грађанства. Г. Сибинкићева за иста се показала као права уметница на гласовиру и колико венггом свирком својом, толико леиом појавом и ионашањем изазвала је у иублици опште допадање, нризнање и наклоност, и ми за иријатну дужност сматрамо преиоручити је најтоплије и широј публици Српству наглашујући, да је нарочите пажње и сваке потпоре заслужна. Она је иснит из предмета 11. принравног разреда за прелаз у б. пештанску музичку академију положила с врло добрим усиехом, и примљена је за редовног члана академије. Пошто је пре ио године остала без оца, у сиром. стању, то је иринуђена изучити се гласовирској и музичкој вештини иутем молбе на потпору својих сународника. С тога је по ново преиоручујемо свима срнским женским задругама, а и појединим родољубима, да не напусте овај редак дар с тим мање, што смо уверени, да ће г. Сибинкићева, кад своју вештину и знање у највишој музичкој школи развије и усаврши, бити на дику и понос Сриства и оправдати сваки корак и заузимање, које се буде чинило ради њеног изучења. Нека је овде јавна хвала свима суделачицама и суделачима на забави, на име гђцама: Зорци Тавансковој, Даринци Крнајској, Даницп КоњовиИевој, г. Витомиру Лудијибу и Тоши Чеиелп, Фрањи Галу и Јулију Пешлу, Милану Продановибу и Душану ПетровиКу, који су својим суделовањем у свирци и иевању прибавили публици нријатно уживање и допринели, да је забава иоред тога леиог уживања и материјалне користи за уметниц)' донела. Нисам надлежан упуштати се у оцењивање уметничке стране њихове свирке и иевања то је већ више пута најпохвалније сиоменуто у нашим јавним листовима, али не могу проиустити, а да не споме нсм оиу готовост, с којом горе именоване гђце и госиода свако родољубиво и корисно подузеће, цотпомажу. Живели !

Заиисник 11. седнице уаравног одбора ~В. Кнкин. добротв. задр. Сракиња “ држане 14. (24.) маја 1890 год. Председава: Нина Петровићка, председник. Бележи: Михаило Косић, тајник.

Бг. 10 ЖЕНСКИ СВЕТ.

157