Ženski svet

Бр. 2.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

29.

за тим расташе, само је једна група остала, а |

затим се и они крену лагано носећи

Ивана, кога је Аурел у двобоју убио. #

мртвог

ж

# Ст. Бечеј, 1901. децембра.

Кад се у летњем дану помоли на плавом небу мали облачак, па се помало разилази, док га сасвим нестане, тада увек мислим на вечиту љубав п вечито пријатељство.

~ Олга Татић.

80 ГЛАСНИК. <>

те 67 зар те 28 5

Српски краљевски пар у Крушедолу. У очи Три Јерарха, посетио је српски краљевски пар гроб пок. краља Милана у Крушедолу. Њег. Величанство, наш краљ Франц ЈосиФ 1. указао је, том приликом, српском краљевском пару, по-

част тим, што је Њима и Њихевој евити при- | 2

редио сјајан ручак и дао Им господеку пратњу од Земуна до Крушедола и натраг.

Св. Сава је прослављен од целог нашег народа у свима крајевима ; особито су школе учест-

вовале у тој прослави, а од последњег доба, у- |

чествују у њој Добротворне Задруге Српкиња приређивањем забава и игранака. По добивеним извештајима приређене су св. Савске забаве у Нов. Саду, Сомбору, Панчеву, Кикинди, Мокрину, Срем. Карловцима, Осеку, Пакрацу, Даљу, Бечу, Дубровнику, Београду, Градачцу, Љубињу, Бјељини, Коњицу, Зеници, Д. Тузли им т. д. и свуда су те забаве лепо примљене и одушевљено прослављене Уз сваку таку забаву приређују се концерти, представе, предавања и говори, а све у корист просветних и хуманих цели. У Новом Саду је и ове године срп. вел. гимназија уз обичну школеку свечаност приредила у вече беведу е игранком, која је приказала, под управом нашег младог компонисте, г. врло лепе и уметничке песме и свирке, које се одликовале не само вештим извођењем, него и оним српским и словенским духом, који је провејавао те песме и свирке.

Мети дан после подне приредила је и »Матица Српека« свечану седницу, на којој је у лепом говору приказао секретар Матичин, др. Милан Савић, ђаковање и младићки живот српског великана Т Др. Светозара Милетића, оставив другу прилику и друго место, да се о његову зрелу раду и животу поведе разговор.

Дар за сиротињу. На оне божићне прилоге, што је примала Добротворна Задруга Српкиња, Новосваткиња пре Божића, послала је накнадно гђа Гизела пл. Поповић 10 круна, те је с тим горња задруга добила за сиротињу 31 круну.

Одевање сироте школске деце. Скоро све Добротворне Задруге наше на овој страни заоде-

Исидора Бајића, |

вају школску децу пред божић. И ове године учиниле ву то, колико нам је познато, новосадска, вел. кикиндска, панчевачка, сомборска и ст,бечејска, а по евој прилици учиниле су тон остале Задруге, само није на јавност изнесено,

„Просветна Задруга“ у Ст. Бечеју приредила, је и ове године 28. децембра (трећи дан божића) својим упокојеним чланицама свечан парастос,

Верени. Г. Никола Јанковић из Винковаца, верио се с гђицом Сандом Влатовићевом из Ст. Бечеја, кћерком тамошњег угледног грађанина г. дра Ивана Влаховића.

Г. Јован (Дода) Влаховић, поткапетан вароши Вел, Кикинде, верио се с гђицом Меланијом Јанковићевом, кћерком т. Јована Јанковића, бележника кетфељеског. :

Честитамо и желимо много среће!

Нова Задруга. Наше Српшкиње у Молу спремају се, да оснују своју добротворну задругу. Има их за то уписано 60.

Панчевкиње, као задруга приредише забаву у корист своје благајнице, у суботу, 25. јануара (1. фебруара) о. г. са врло одабраним програмом.

Годовски у Нов. Саду. У среду, 22. јануара (4. Фебруара) о. г. концертовао је у Нов. Саду данас најславнији руски, а неки веле и највећи на свету уметник на гласовиру, г. Годовеки. Дунђерсково позориште било је пуно одабраног света и заиста се може рећи, да је у вештини а особито у техници надмашио све доса дање концертаче гласовирске, које смо имали при: лике да видимо и слушамо.

„Круна“ сиротињи. Један паран млин у Сомбору зове се „Круна“. Тај је млин пред божићне празнике послао сомборској Добротворној Задрузи Спркиња 250 кгр. брашна, да се подели сиротињи српској, како да сеонпа може о благданима, заложити комадом бела. хлеба. Ово је похвално дело.

Војислављево вече. Одбор београдских девојака за подизање споменика пок. Војиславу Илијћу песнику, приредио је 18. декембра пр.г. у дворници код Коларца Џ. Војислављево вече. Про: грам овог вечера био је врло одабран и изведен