Ženski svet

30.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Бр: 2:

на потпуно задовољство многобројне присутне публике. После свршеног програма настала је игранка, која је трајала до само зоре. И овог

пута београдско грађанство ценећи своје заслу- | | Ј

жне људе помогло је Одбору девојака у његову |

предузећу, које ће помоћу Божијом и племени- | тошћу добрих људи бити остварено овог про

лећа.

Њекрасовљево вече. У спомен 25-тодишњице чувеног руског песника Николе Алексијевића, Њекрасова, руски клуб у Београду приредио је Њекрасовљево вече 28. декембра пр. г. у дворани код Коларца. Поред одличног програма који је био испуњен само умотворинама великог песника, извођене су од стране чланова клуба, живе слике, у којима су биле представљене појединс сцене из знаменитих дела покојникових. Посета је била богата. Најотменија публика

београдска била је заступљена. И овог пута.

Београђани су на видан начин маниФестовали

своје осећаје симпатија према, својој браћи Ру-

сима. Помоћ Невесињцима. У Београду образовао

се Одбор госпођица ради помагања пострадалих |

· Невесињаца. У томе цилу Одбор је приредио 20. |

јануара игранку са томболом. Темишваркиње наше приредиле су леп кон

церат 25. јануара (7. Фебруара) 0. г. У своју |

корист. _

„Слога“, богословско књижевно друштво у.

Срем. Карловцима, славило је на Три Јерарха своје друштвено крено име у гимназијској дворани са песмом, свирком, предавањем и декламовањем, После ев. литургије осветила се водица и резао се славски колач Света је било пуна дворана.

Савез добротводних Задруга. Са више страна смо упитани, шта је учињено и докле је доспела ствар Савеза. За сад можемо изјавити, да су пра вила за Савез преведена на државни језик и путем мађистрата слоб. кр. вароши Новога Сада одаслата почетком децембра месеца прошле 1902.

г. на одобрење кр. уг. министарству унутарњих |

послова. Од то доба немамо вести, али се надамо, да ће бити скорим повољно решена.

ЧИТУЉА.

| + Петар Вукотић | Велезаслужни муж ерп- | ског народа, отац књегиње црногорске, Милене, |

Војвода Петар Вукотић, преминуо је 16. (29.

| |

јануара о. г. у дубокој старости својој.

Вечан му спомен!

+ Сава Давидовац, пуковник у миру један од оних јунака, који су живо учествовали у биткама 1848-9. г. Живео је у последње доба у Земуну, па тамо и преминуо 92. јануара 0.7Т. "4. години живота. Беше лепо образован чо век, особито је неговао српску историју и српску књижевност. Потпомагао је и наш лист и држао га је редовно од почетка његова,

Вечан му спомем !

+ Др. Ливије Радивојевић, први почасни пред“ седник српеких земљорадничких задруга, у Аустро-Угарској, бивши председник највишег суда. у Краљевини Хрватској и Славонији, шрави тајни саветник Њег. Величанства краља Франца ЈосиФа 1. ит. д. преминуо је 27. јануара (7. Фебр.) о. г. у 82. години старости своје.

Лака му била црна земља!

+ Александар Хадија. Панчево је изгубило свог одличног сина, младог научењака и родољуба, Александра Хадију, треће године правника. Другови су му тако одани били, да су у спомен његов основали, у место венпа Фонд, из кога ће „Коло Младих Срба“ у Будапешти награђивати сваке године по један спис ђака са велике школе.

Вечан му спомен!

+ Марија удова Стојановић рођ. Бајић. Угасио се живот ретке Српкиње Марије уд. Стојановић из Темишвара, тетке протођакона Ђорђа П Звекића. 28. децембра (10. јан. 1908.) пр. године у 80. години живота. У тако дубокој старости пратила је живом симпатијом наше јавне стоари. Наш лист држи и прати његов рад од много година, те је покренута том идејом, радо ступила у добротворну задругу Српкиња Темишваркиња. Вечан јој спомен!

+ Давид Поповић. Наша многогодишња претплатница, и пријатељица гђа Катица Поповић из Темишвара изгубила је на бадњи дан 1902. (6. јануара о. г.) свога доброг мужа и друга, Давида Поповића, у 15. т. живота, који је био 41 годину дана бележник које у Пардању, које у Вел. Маргити. Кад је ступио у мир, преселио се у Темишвар и тамо у епископској резиденцији био експедитор и до смрти своје први тутор саборне цркве и епархијска скушитина изабрала га је за члана темишварске конзисторије. Покојник је био уопште обљубљен и поштован човек. Вечан му спомен!