Ženski svet

Бр, 2. ЖЕНСКИ СВЕТ ЗЕ

А 05 Раоа о о а оте СА

> БЕЛЕШКЕ. <

ОН ИКО о а е -о 9лр 6 о“

ПРОСВЕТА.

Испит у забавишту. Српско православно забавиште, што је основала Добротворпа Задруга Српкиња Новосаткиња, а које је примила новосадека српска цркв. општина, имало је свој годишњи испит пред Божић, 21. дец. (3. јануара 1908.) прошле године. На испиту је председавао управитељ школски, г. Др. Л. Станојевић. Гђица Катица Максимовићева, забавиља, руководила је испит и показала, да је у току прошле године довршила све из гимнастике, игара, кламовања, очигледне наставе и других ручних радова, које је за ту школицу прописапо и публика, је била- задовољна.

У току прошле школске 1902. г. (јер се забавишта у Угарској држе по грађанској години а одмор је само за време месеца јануара) било је у овој школици уписано 24 муш. и 32. жен. детета, свега 56. (Шретпрошле године је било са 20 више) Од те деце било је 41 православне, 4 рим. кат., 1 грч кат. 2 јеврејске и 1 лутер. вере. Имућнија су деца плаћала месечно по 1 круну школарине, а 21 дете (као сиромашно) није плаћало ништа.

„Будућност“, литерарна дружина ученица срп. учит. школе у Карловцу, држала је у недељу 15. (28.) дец. по подне јавни састанак. На програму биле су следеће тачке: 1. Поздрав председнице друштвене Касије Бесаровићеве уч. ТУ. разр. 2. Ђачке литерарне дружине, реферира Јованка Адамовићева уч. Ш. разр. 3. Синђелићев гроб, песма Д. Брзака, декламује Јелка Крајновићева, уч. 1. разр. 4. Позив српског народног учитеља и учитељице, расправља Касија Бесаровићева уч ТУ. разр. 5. Море ми јје.... композиција од Д. Јенка пева Савка Рашковићева, уч. Ш. разр. а прати на хармонијуму Даринка Дракулићева, уч. ТУ. разр. 6. Слике с пута од Наталије Ножинићеве уч. ИП! разр. „Монолог“ извађа Анка Бронзићева уч. ТУ. разр.

Уз професоре и остале наставнике ове учитељске школе било је прилично заступано и карловачко српско грађанство, а жеља би била да грађанство поклања што више пажње овој дружини, која јен приредила јавни састанак с разлога, да упозна српеко грађанство карловач-

ко са својим радом. ==>+ <<

песама, де-

КЊИЖЕВНОСТ.

Летопис Матице Српске. Књига 217., свеска прва за годину 1903. Издање Матице Српске. Уређује др. Милан Савић, секретар

Виноградарство. Од књига за народ, што издаје Матица Српска из задужбине пок. Џетра Коњевића, изишла је књига под горњим насловом.- За народ написао Јован /Кивковић. П. део. Одбрана винограда од непријатеља. Цена 10 н. или 20 пот.

„Српски Сион“. Ове је године прешао карловачки »Српеки Сијон«, кога је до сада уређивао г. Јован Јеремић, окружни прота карловачки, у руке г. Димитрију Гуварцу, проти и управитељу манастирске штампарије. »Српеки Спон« бавиће се у будуће само црквено-автономним и јерархијско-црквеним стварима, а чисто богословске и административно-автономне ствари остају „Богословском Гласнику“ и Митрополитском Гласнику“, који ће издавати наше автономне власти. Цена је 5 круна годишње, а излазиће 1. и 15. дана у месецу: по два табака у досадањем формату.

„Српски Митрополијски Гласник“. Под овим насловом почео је од 15. јануара о. г. да излази у Карловцима званичан орган за. народно-црквене автономне послове. Уредник му је Мата Косовац, умировљени учитељ и народно-црквени автономни статистичар. Накладник је Саборски Одбор. Лист ће излазити двапут месечно: 15. и последњег дана, а цена му је 5 круна годишње а 3 круне погодишње. На мање се не прима претплата. Рукописи се шаљу уредништву, а претплата, огласи и све друго управи народних фондова у Сремским Карловцима. Први број је пун вести из нашег автономног и културног живота „Српски музички лист“. Под овим насловом почео је овде у Нов. Саду издавати месечни лист Исидор Бајић, професор музике на овдашњој српекој вел. гимназији. Уз тај лист ићи ће, као додатак „Српска музичка библиотека“. Цена је листу годишње: 8 круна, за Србију:12 дин. а за Црну Гору: 10 круна. Претплата се може слати само на целу или на по годипе а шаље се уреднику у Нови Сад (Џјуја6ј). Овај је лист потребан сваком нашем певачком друштну и сва-