Ženski svet

14.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

њихови родитељи због свог бедног стања не би могли набављати. Овим начином омогућено је многом сиромашном детету полажење школе, коју у противном случају баш у зимским месецими не би могло походити. Као и прошлих година, тако исто и год. 1902. потрошила је ова, Задруга у ту сврху 627 К. Набављено одело делом подељено је о врбици, делом пак пред Божићне празнике о материцама. Овде имамо приметити, да су нише госпође чланови управног одбора и године 19082. одело за сиромашне ученице, које је подењено о врбици, радом својих руку зготовиле, као што то раде већ више година 3мо.

Ова Задруга већ одмах прве године рада свога. почела је из својих средстава да набавља, градиво сиром. ученицама овд. школа за женски ручни рад, ради тога да с једне стране омогући изучавање ж. ручног рада онима, које због свог сиромаштва не би могле набавити потребно градиво, а с друге стране и ради тога, да наградама подстиче уједно и на утакмицу сиромашне и ваљане ове ученице. И на ову сврху потрошена је лепа свота од 8170 К 60 потура.

У име милостиње сиромашним удовицама |

издала је ова Задруга 200 К а Христини Иђушкој из Жарковаца, која је прошле године родила тројке, издана је свота од 30 К.

То би били у главном гране добротворна.

рада ове Задруге, и овоме имамо додати још |

Једну велику милостињу, коју је учинио овдашњи парни млин „Круна“ нашој овдашњој сиротињи преко ове Задруге, доставивши јој 250 кг. 0 брашна. Управни одбор примио. јетај поклон у име овдашње ерпске сиротиње са захвалношћу и пред Бадњи дан поделио је 200 кг међу сиромалшним српским породицама, а 50 кг. пак дао је овдашњем „алумнеуму“.

Свакако добротворни рад наше Задруге не би био тако обилат, да се ова Задруга једино мора ограничавати на приходе свога иметка и годишње чланарине својих чланова. Баш у томе, што ова Задруга толике велике прилоге прима са других страна, види се колико ова Задруга повољно утиче на друштво у коме је, колико се

цени и одобрава рад наше задруге. — У име разних прилога примила је ова Задруга свега.

1052 К 40 потура,и међу овим прилозима прво место заузимају велики прилози Сомборске Штедионице и вароши Сомбора.

Не само ради материјалног унапређења саме Задруге и тиме ради обилнијег потпомагања си-

| | | |

ромаха, већ и ради одржавања јединства и узаЈамне везе међу члановима, као ради буђења народне свести управни одбор приредио је прошле године 2 забаве: 1) томболу ради изигравања ж. р. радова месеца јуна и 2) забаву дилетантским представама и суделовањем певачког збора ученика-ца овдашње Срп. Учит. Школе о Ваведењу прошле године. И једна и друга забава донела је леп материјалан успех, а особито забава о Ваведењу изванредан моралан успех, чему је најлепши доказ онај велики одзив српског и иноплеменог грађанства овомесног, тако да се није могло наћи довољно места, да се сва публика смести у овдашњем вар. позоришту, које тога вечера беше дупком пуно. Са највећим задовољством се разишла публика са ове предетаве са тим уверењем, да наша Добротворна Задруга под управом своје одушевљене председнице, једина зна таке забаве да приреди, које се и по свом одабрану програмном делу,

"а и по расположењу, које свагда влада на њеним

забавама, далеко одвајају од забава обична степена и реда.

Ово би био у главноме у најмаркантнијим цртама збијени извештај рада управног одбора, наше Добротв. Задруге, што се тиче |. дела њена рада.

А сада ћемо још у кратко да изнесемо и – рад наше Задруге у погледу издржавања алумнеума Срп. Учитељске Школе овдашње.

Из извештаја од прошлих година познато је шта је руководило ову Задругу, да покрене питање оснивања оваке установе. — Прошла шк, година 1901—2. може се сматрати као прва година у животу алумнеума, и ако је већ годину дана пре чињен покушај неке врсте у много мањем обиму, но што је то прошле школске године било

Амумнеумом руковао је непосредно алумнеумски пододбор, у којем су у почетку шк. године 27, доцније 29 питомаца уживало здраву и крепку храну. — Издржавање алумнеума постављено је на здрав и чврст темељ, тако да, му је тако рећи издржавање обезбеђено, ако само сви позвани Фактори и у будуће буду ову Задругу и у том погледу са толико наклоности и љубави потпомагали, ва колико је ова Задруга пригрлила ову установу.

Питомци су уживали изврену храну, тако да се без икаква ласкања мора одати израз оео-

бита признања гђама које су руковале алумнеумом, 5