Ženski svet

Бр. 5.

шиновића за благајкињу и г. парох Душан Ра дуловић за перовођу.

Гђе одборнице којима је мандат истекао а на име гђе: Ана Л. Драгичевића, Јелена В. Бо | госављевића, Катица Д. Антоновића п Јулка В. | Срдановића акламацијом су поново изабране.

За прегледачице. рачуна изабране су гђе: Катица Ј. Јовановића, Милица Суботић. Лукић и Анђелија С. Кешански.

Најпосле за оверовљење екупштинског записника умољење су гђе: Јулка Ј. Матића, Марија Ф. Обрадовива и Катица Ћ. Николића.

Пошто је дневни ред исцрпен, гђа председница благодаривши присутнима на примерној пажњи и достојанственом држању при решавању, затворила је скупштину уз усклике: „Живела председница“ ! : Сомбор.

Извештај о раду одборском за 1902. г. Славна Скупштаито !

О раду управног одбора наше Добротворне Кенске Задруге за годину 1902. част нам је поднети извештај као што долази.

Рад и напредак овако хумана удружења, као што је наша Задруга, огледа се поглавито с једне стране у величини материјалних потпора, употребљених на потпомагање сиромаха, а с друге стране не мање и у оном моралном утецају, што га рад таква удружења чини на своју околицу, | као и у оној привлачној снази, којом зна једно | тако добротворно тело око себе и у окриље своје да скупи све пријатеље узвишене и племените. цељи свога рада и опстанка. И у једном иу другом погледу можемо бити са радом наше Добр. Задруге нотпуно задовољни, јер ова Задруга радом својим већ и за ово неколико година стекла је истинита и оправдана уважења, и поштовања широм целог Српства овостраног.

Строго придржавајући се пропига основних | правила ове Задруге, управни одбор у свему гредео је у раду свом оним стопама и у оним границама, које беху одређене већ радом наше Добр. Задруге и одпрошлих година.

__Рад Добротворне Задруге наше у години 1902. беше многостручан, а што се тиче величине материјалних припомоћи велик и обилан, У име разних материјалних припомоћи ова Задруга у току године потрошила и издала је више од 2000 круна, не рачунајући амо и ону велику припомоћ, коју указује ова Задруга сиромашним ученицима овдашње Срп. Учит. Школе, издржа-

ЖЕНСКИ СВЕТ.

19.

вајући већ другу годину њом засновани „алум неум“, о којем ћемо доцније у П. делу нашег извештаја подробније говорити.

Број чланова ове Задруге у току године 1902. био је овај: 3 добротворке, 9 „оснивача, 162 редовна члана и 6 помагача, свега дакле 180 чланова, према. томе више са 12 негог. 1901.

У току године 1902. изгубила је ова Фадруга своја два редовна члана: бароницу Ану Бибра и Софију Кронић. — Бароница Ана Бибра својом последњом опоруком завештала је овој Задрузи 200 К, која је свота већ и примљена, те којом се засебно рукује под именом „легат пок. баронице Ане Бибре“. Чист приход од овог легата има се употребити на сврхе ове Задруге. Врлој покојници и родољубивој Српкињи и овим путем кличемо: Слава јој!“ — Имена умрлих чланова уведена су ради епомена о годишњим парастосима у задрузину читуљу.

Ова Задруга године 1902. добила је ове нове редовне чланове: Марију Градић. Милеву Михајловић, Анку Микић, Зорку Поповић (Силбаш), Иванку Малешевић; осим тога две помагачице уписале су се за редовне чланове, и то: Марија, Бикар и Марија Теодоровић.

Ради решавања у делокруг упућених му предмета, управни одбор држао је 10 редовних састанака и у њима решио свега 62 предмета.

Важнија решења по групама и сродности споменућемо овде, држећи се по могућству хронолошког реда. Наша Задруга прошле године издала је у име припомоћи своту 426 К и то: 1) у смислу закључака скупшт. седнице од год. 1901. бр. зап. 5. и прошле године уживала је месечну припомоћ од 10 К оболела удова М. Кнежевић; 2) три приправнице уживале су стипендије месечне од 10 К до краја шк. г. 1901 —2., а од почетка 1902—3. пак ужива месечну стипендију једна ученица ЈУ разр. Срп. Учитељске Школе овдашње, гђца Милана Јовановић; 3) нашој питомици Марти Филиповој из Сантова, ученици овдашње Сри. Више Дев. Школе издавана је и прошле године месечна нрипомоћодбкКк ради наплате њена стана, храну пак ова питомица ужива у „алумнеуму“ ; 4) овдашњој шваљи Зорки Џајтић ради усавршавања њена у кројењу и шву женских хаљина дата је припомоћ од 20 К.

Као и нрошлих година управни одбор сматрао је засвоју дужност и у току године 1902. да се постара да наши сиромашни ученици-це овдашњих школа добију потребно одело, које