Ženski svet

Бр. 5.

наишла на тако топал одзив и једногласно одо-

бравање, као ова наша Раденичка Школа; све |

новине, без разлике партајске боје прихватиле су и својеки препоручиле ову школу нашем ерпском женскињу.

Прва панчевачка заједница за вађевину као задруга у својој ХХ ХЛ. редовној гл. скупштини вотирала је К 200 као припомоћну своту за новоосновану раденичку школу. Одбор је штампао апел на врпеле родитеље и разаслао по месту и околини, препоручујући им ову школу, износећи најважније одредбе правила школских и позивајући их да своју женску децу мирне душе повере овој школи која ће за њих од неизмерне користи бити; сем тога чланице Одбора гђе: Ана Л. Драгичевић, Јелена др. П. Марјановић, Марија М. Топаловић, Јелисавета С. Теодоровић, Катица Д. Антоновићи Христина Ристић, обишле

"ву у меету оне српске домове, које имају де-

војчице доспеле за ову школу. У споразуму са учитељипом гђцом Маром ПЦвијановићевом, која, је по жељи нашој раније присшела у нашу ередину, утаначено је све, што ће за први мах бити потребно у раденичкој шлоли. Најпоеле, Одбор је о отварању ове школе известио и овдашњи ел. мађистрат, који је решењем својим од 28 дец. пр. г. број 15816 ех 1903, изволео ово на знање узети.

Раденичка Школа свечано је освећена и отворена 2. јануара о. г.а редовно похађање

_ отпочело је 8. јануара 0. г. Уписано је до сада: 1% приватпих и 9 редоввих ученица, дакле свега их полази 28 ученице.

Школа је дакле отпочела свој рад и како смо сад тек при почетку без сумње, требаће нам још доста искуства и настојања да је подигпемо на ону висину, на којој замишљамо да такова установа, у напим приликама, треба, да, стоји. Оправдано је наше уздање и у гђцу учитељицу, да ће она од своје стране све и сва употребити, да се испуне наше жеље а и жеље оних родитеља који с пуно поверења шаљу своју децу у Раденичку Школу !

Како се при уписивању ученица пријавише и такови сиромашни родитељи, чије девојчице нису евршиле П. разред више дев. школе односно МТ. разр. основне школе, то је Одбор привремено уписао те ученице, док славна екупштина, пред коју се у тој ствари износи посебан предлог, не донесе потребно решење.

8. Остали рад Одбора. Наше драге сеетре Новосаткиње покренуше прошле» године поново

___ЖЕНСКИ_СВЕТ. _ 1:

питање Савеза Добротворних Задруга Српкиња и Одбор овај после подробног претреса ове велеважне ствари сазвао је ванредну скупштину за 81. март (18. апр. пр. г. која је, као што вам је познато, прихватила мисао Савеза и изабрала изасланице, које ће заступати нашу задругу. ,

Скупштина за Савез Добротворних Задруга Српкиња одржана је у Новоме Саду 21. маја пр. г. Нашу задругу заступаше: гђа председница Милеса В. Ћурчин, гђе: Анка В. Константиновић и Олга К. Јанковић, гђца Исидора Секулићева и г. перовођа Душан Радуловић, парох. Наша задруга сматра се нарочито одликовано тиме, што је нашим изасланицима указана 0ос0бита пажња, те је гђа Милева В. Ћурчии била једна од председница а гђца Исидора Секулићева једна од тајница на првој скупштини Савеза На скупштини су усвојена правила што су их Новосаткиње саставиле са малим изменама. Поверено је Новосаткињама, да после добивене потврде правила, сазову гл. скупштину опет у Новоме Саду, која ће имати у име Божје да отпочне рад.

__ Нагодишњем парастосу покојној добротворци ове задруге гђи Ани Стојановић-дико, који је породица покојнице приредика, у име задруге присуствовале су чланице Одбора.

И прошле године поклоњен је о испитима врпским ученицима овдашњих државних основних школа повећи број књижица: „Збирка народних песама“ издање књижаре Браће Јовановића и „Нови Декламатор“ од Ст. дарића.

На молбу управе Привредника у Загребу да јој препоручимо згодну особу, коју би могла сместити за васпитачицу у једној богатој интелигентној кући у Бечу, умољена је редовна чланица гђа Катарина Петковићка да се упита у Е. Р. свршене одличне приправнице би ли се примила те дужности и по повољну одговору, препоручена је иста управи Привредника, која се на овој услузи Одбору топло захвалила.

Крено име прослављено је и прошле године свечано. Освећена је свечарска водица и пререзан је свечарски колач у св. савској дворници срп. правосл. цркв. ошштине, У име задруге с преч. г. Савом Стојшићем, протом, пререзала је колач гђа потпредседница Анка К. Милутиновић. Г. перовођа поздравио је задругаркама славу сходним говором, прелазећи лбтом рад задруге у прошлој години, заустављајући се нарочито на Раденичкој школи, коју је препоручио нашем