Ženski svet

12. ЖЕНСКИ женскињу као једну од неопходно потребних установа зањ и услову за напредак му.

На Крстов-дан одржан је парастов покојним члановима задруге. И једном и другом ев. чину присуствовала је многобројна. српска публика. ·

9. Стање Вадруге. Крајем 1902. год. износило је стање Задруге: 1866 К 711 п.; Фовд друштвени износио је: 6871 К 09 и. према 1901. год. увећао се са 479 К 38 п. Подробнији извештај о расходима задружним подносе засебно. гђе рачунопрегледачице.

10 Завала. На забави приређеној 26. јануара (8. Фебруара) 1902. год. суделоваше гђце: Анђелија Пајићева, Јел. Радивојевићева, Софија Ранисављевићева, Рава Стојнова и Сока Ћурчинова, па г, г. Андрија Поповић, Тоша Поповић, Јеврем Спајић и Александар Хадија. Дужност редитеља вршила је гђца Исидора Секулићева, која је положила велика труда при изучавању дилетаната.

· Пречасно овдашње свештенство чинодјеј ствовало је о слави и парастосу ; срп. цркв. певачко друштво појалоје при тим свечаним приликама, а г. Мита Топаловић, чинио је и прошле године лепих услуга овој Задрузи; гђа потпредседница Анка К. Милутиновић дала је о своме трошку зготовити евечареки колач; црквени појци г. г, Вељко Константиновић и Душан Томић такођер су суделовали при овим евечаностима, а славно председништво срп. правовл. цркв. општине радо је уступило св. савску дворницу ради прославе креног имена.

Сматрамо за пријатну дужност и овом приликом свима суделачима како о забави таком слави и парастосу, као и евима који ма у чему учинише услуге овој Задрузи, изјавити највећу захвалност.

Славна Скупштино! Изнео сам рад Управног Одбора у прошлој години, који је био као што видите, колико обилат толико и значајан. Што смо постигли толике успехе, стало нас је, истина доста труда, али морамо одати велико признање и Вама гђе задругарке, што сте схватајући искрене и родољубиве интенције Управног Одбора, једнодушно и с одушевљењем прихватали предлоге, који се клоне напретку и процвату наше задруге а и нашег женскиња у опште.

Нека би дао Бог и Мајка Божја да овај дух слоге и на даље веје међу чланицама задруге, па ћемо увек светла образа саслушати

глас објективне критике о својему раду.

СВЕТ. Бр. 5,

Молимо, да овај извештај о раду Одбора к знању узети изволите.

Скупштина је великим интересовањем пратила читање овог извештаја. и на крају, поздравивши г, перовођу са „Живео“, узела га је с одобрењем на знање.

На предлог гђе Катарине Пешковићке изречено је признање и захвалност Одбору и перовођи на досадањем раду; уједно је решено: да се свима онима, који су у прошлој години чинили овој задрузи велике услуге, нарочито приликом подизања „Раденичке Школе“ изрече протоколарна захвалност, што се дотичнима писмено доставити има.

За тим је узет извештај прегледачица рачуна о стању благајне за 1902. год. на повољно знање, и издата је апсолуторија гђи благајкињи Даринки К. Милутиновића, којој је одала скупштина достојно признање на 9 годишњем тачном и савесном вршењу ове почасне дужности.

Предлог одбора за прорачун 1903. год. при хваћен јеод скупштине једногласно. Према овом прорачуну примање је 4211 К 62 п. а толиком издавање. На милостиње предрачуњено је 900 К; на „Раденичку Школу“ 1880 К.

Предлог Одбора за допуну чл. 8. и 71. привремених правила за „Раденичку Школу“ изазвао је живу дебату. У дебати уз г. перовођу истакле ву се: гђа Катарина Џетковићка и гђца Исидора Секулићева. Скупштина је закључила : да се у Раденичку Школу примају оне девојчице које ву П. разред више дев. школе одн. грађанске школе или УТ. разр. основне школе евршиле, а Одбору се поверава, да може изузетно примати, и то од случаја на случај, и такове девојчице, које имају и мању предепрему, али само тако, ако стече уверење, да прописану квалиФикацију нису могле постићи а прешле су 12. годину. Ово је учињено е тога, да примање ученица у Раденичку Школу не буде на уштрб овдашњој срп. вишој дев. школи,

После овога, прешло се на избор председнице, потпредседнице, благајкиње и перовође. На предлог гђе Ане К. Вучковића, умољене су дојакошње управне часнице и г. перовођа, да се поново приме те дужности, нарочито сада, кад је под њиховом управом, оснивањем Раденичке Школе, задруга добила новога полета, Уз бурне усклике „живеле наше чланице и перовођа“ поново ву изабрани : гђа Милеса В. Ћурчим за председницу, гђа Анка К. Милутиновића, за потпредседницу, гђа Даринка Е. Милу-