Ženski svet

148. | ЖЕНСКИ СВЕТ. – Бр, 1.

ће се наука вере, српски језик и књижевност, певање и појање као најважнији "предмети у том заводу, који треба да уливају нашим кћерима православног осећаја и српског поноса, предавати тек из добре воље од једног и другог пријатеља тог завода.

Ми нећемо да сумњамо у добру вољу, лепу спрему и чист патриотизам оних особа што су понудили заводу своје добровољне услуге, али знамо из искуства, да такав рад и така предавања нису била нигде трајна, уредна, систематска. Сви таки људи малакшу доцније у свом одушевљењу ил се изгубе у својим другим званичним и приватним пословима, па како нису плаћени, не може се од њих ни тражити од-

говорност за нерад и сваки се таки рад за кратко време расплини у ништа.

Све те околности говоре, да је ствар преухитрена и покренута са мало практичног погледа.

Сматрали смо за дужност, 'да и ми у овом важном питању проговоримо, и ми смо отворено и искрено изнели своје мисли све у доброј намери и жељи, те молимо ОСлавну Задругу и покретаче ове установе, да нам не замере за овако отворен говор и да верују, да смо све ово чинили из чистеи родољубиве душе, Можда смо и на криву путу, са недовољне обавештености, онда молимо. да нас исправите и да нам пружите боље уверење.

ПРОГРАМ

српског православног васпиталишта у Будимпешти.

Циљ је српском православном девојачком васпиталишту „Сраске православне просветне енске Задруге Св. Мајке Ангелине“: да образује своје питомице у дугу учења свете православне цркве и према благим обчајима српске иородице: — темељном наставом у сраском, мађарском немачком и француском језику; веџбањем у свирци, у појању, у певању, цршању, ручном женском раду и у гимнастици и игрању, а у правцу томе: да питомице вастишалишта присвоје себи · све врлине честитиг. скромниж, образованиг жена. Уз то да надзирава и руководи оне своје питомице, које пожоде озде средње, више и најви ше стручне школе, у њиховом школескоме раду, према наставном плану оних школа, које оне походе. Управа полаже велику бригу и на то, да питомице васпиталишта буду увек здраве, душом и телом напредне.

_ Питомице плаћају за школску годину 900 круна, за које имају у васпиталишту : стан, потпуну храну, огрев, осветлење, прање, кућевно купање и лечење, сталан надзор, наставу и веџбање у српском, мађарском, немачком п Француском језику, наставу у појању, певању, игрању и гимнастисању, и употребу клавира.

да наставу у клавиру, 3 часа недељно у групи, плаћа се, као и по другим васпиталиштима посебно 150 до 200 круна годишње. | За посебан час учења клавира, енглесгог језика, цртања и друтих вештина, плаћа се посебно.

Џитомице које походе престоничке средње, више и највише или стручне школе, плаћају још

и уписнину и школарину тих школа, по њиховом пропису.

Питомице плаћају пристојбу васпиталишта, у три рате и то увек у напред: 400 круна при упису, 300 круна од 1—1б-ог јануара, а 200 круна од 1—15. априла.

Уплаћена пристојба не враћа се натраг ако би питомица преко године из васпиталишта, сама иступила : Пристојба за учење свирања у гласовир плаћа се при упису 50 круна, и од1—15 јануара 50 круна остало од 1—15. априле.

Оболелу питомицу лечи заводски лечник у заводу у одвојеној болесничкој соби, — конзилија са посебним лечницима плаћају се посебно.

Родитељи полажу у напред извесну своту управитељици завода за трошкове питомица, наиме: за одело, књиге, за писаћи прибор, за материјал ручног рада и излете — уз погодишњи обрачун.

Свака питомица дужна је, да. донесе собом у васпиталиште, почетним словима евога имена и редним бројем означене ове ствари:

1) За постељу: модроц у 3 комада, 118 ст дугачак, 84 ст широк, 1 јастук, зимски и летњи јорган и ћебе.

2) За преобуку им употребу: 12 кошуља, 6 спаваћица, 6 летњих гаћица, 6 зимских гаћица, 4 летње долње сукње, % зимње горње сукње, 1 шарену Фланелску доњу сукњу, 6 спаваћих реклица, 12 пари црних чараца, 24 џепна рубца, 6 убруса, 3 полу марамице беле, 4 постељска, чаршава, 4 јорганска чаршава, 4 јастучне пав-

ај