Ženski svet

Бр. 1.

лаке, 4 крпе за брисање умиваонице, 4 крпе за брисање чаша, 2 столна чаршава, 6 салвета.

8) За одело: зимско, јесење — пролећне одело 2 летња одела за прање, једно бело одело, зимски огртач, топлу зимску мараму, зимске и летње ципеле, пар папуча, 3 црне кецеље, отирач за купатило, амбрел и кишобран, пар калочни.

4) Разне ствари: сребрну кашику и кашичицу, нож и виљушку са црним корицама, 2 чаше, 1 шољу за кафу, 1 плехану кутију за витнице, чест и редак чешаљ, четкицу за зубе, за нокте, за косу и чешљић, мапу за ноте и шиваћи прибор.

Све што питомице донесу, не мора бити ново, али мора бити добро, читаво и чисто. Овим ових ствари нека питомица не донесе собом других ствари ни накита.

Питомице док станују у васпиталишту, носе се све једнако. Одело је свакидање и стајаће и то зими угасито, с пролећа, јесени јасније, а лети 2 јасна одела за прање. Крој, твориво, и боју одела и огртача одређује Управни Одбор _ ваепиталишта. Питомице носе једнаке зимске и летње шешире.

Питомице стоје под сталним надзором управитељице и својих васпитатељица у васпиталишту и ван њега, ходећи у шкоту и враћајући се из школе у васпиталиште, у шетњи по месту и на излету ван места. Устају са васпитатељицама, у 6 сати у јутру, лежу у вече у 9 сати, доручкују с њима заједно у 1 сати, ручају у ! сат по три јела, 2-пут недељно по 4 јела, ужинају у 4 сата једно јело према годишњем добу, а вечерају у ' сати по два јела.

Питомице раде под надзором управитељице и васпитатељица своје школске задаће, разговарају се са васпитатељицама искључиво на страном језику, шетају се и играју се сваки дан под надзором у заграђеном делу црквене порте, по добром времену пак шетају се по преетоници и чине у данима одмора излете у околини Будимпеште. Јутром, у подне и пред вечером моле се све питомице укупно Богу, походе сваке недеље и

ЖЕНСКИ СВЕТ.

149.

о великим празницима ев. цркву, и причешћују се о Божићњем и Ускршњем посту.

Питомице васпиталишта могу са својим родитељима и рођацима говорити само у недељу од 8—5ђ сати по подне, у дочекаоници, са знањем и договором управитељице; могу сваког месеца само двапут, и то прве и треће недеље отићи у госте оним породицама и рођацима, које су им родитељи у напред означили. Питомице излазе у госте јутром од 9— 10 сати а враћају се из гостију у васпиталиште у вече до 1 сати.

0 Божићном и Ускршњем одмору могу питомице ићи својим кућама, али се морају у 08начено време вратити у васпиталиште.

Катихета је васпиталишта пречасни г. Др. Владимир Димштријевић парох пештанески, српеки језик и књижевност предаје управитељ Текелијина завода Чика Стева В. Пољоић, заводски лечник је Др. Младен Мађаревић, заменик престоничког главног физикуса, учитељ певања и појања је г. Арон Пешић, коровођа 'Текелијина завода. — Сва ова господа врше ове своје дужности добровољно и бесплатно.

Чланице Управног Одбора наше Женске Задруге водиће по означеном реду сталан и непрекидан надзор, како над радом пристављеног особља, тако над редом и чистотом у васпиталишту и над владањем и учењем и здрављем питомица.

Крајем сваке школске године штампаће се годишњи извештај о раду васпиталишта, и 06народоваће се о главној скупштини дадруге.

Молимо поштоване родитеље: да за ову нашј прву почетну школску годину пријаве питомаице, које желе даши у наше васпиталиште гђи председници Задруге њ Будимпетти, (М. Зтаћђадзад 16г 14.) најдуже до краја месеца маја 1904. да не би око уписивања наших питомица у дотичне престоничке школе било запреке, јер је у престоници упис у све школе за идућу школску годину, увек концем шекуће школске године. Но деца се могу изнимно пријавити и до Велике Госпојине.

АЛ ЈЕ....

Дахж је она тако хтела, Ил је усуд хтео: Љубав њена умрла је, Оста цветак свео.

Гледам често цвет увели И у лицу бледим, А срце ми боно дршће

Кадгод га погледим. с Томир.

Ц_- -_____---========<