Ženski svet

184. 6 о Рад добротворних

Нови Сад. Добротворна _ Задруга Српкиња Новосаткиња

пмала је своју одборску седницу 1. (14.) јула о. г. под председништвом своје начелнице Јулке Радоватовићке, у којој је прочитано решење мес. школ. одбора, да се задрузи ускраћује прибирање месечних уплата од имућније деце, која полазе забавиште, поводом којим је решио одбор, да пријави месном школ. одбору, да одустаје од еваке бриге око забавишта и моли месни школ. одбор да пријави општини, да од 1. септем. 0. г. по нов. Кк. прими целокупно издржавање забавишта у своје руке, а задрузи да врати утрошени новац на преоправку општинског магазина у св. николајевској порти за забавиште. — Узео се на знање позив »Доброг Срца« на скупштину и управе осн. нар. школа на годишње испите. Тако нето и позив Браће Димића из Београда о подитпутој фабрици пигуре.

Добротворна _ Задрута Српкиња Новосаткиња имала "је евоју одборску седницу 10. (28.) јула о. г. под председништвом своје начелнице г-ђе Јудке Радовановићке, у којој се прочитало решење црквеног одбора овдашње срп. православне црквене општине, којим изјављује, да прима на себе од 1. септембра о. г. еву бригу око издржавања овдашњег срп. православног забавишта, али уједно моли, да задруга одустане од свога захтева, да јој се накнади издатак око оправке зграде за исто забавиште. —— Изложити општини, да је задруга учинила тај издатак на молбу општине под условом, да јој се на шест година дана остави слободно прикупљање месечних уплата од имућније деце по 1 К месечно; али задруга ипак предаје општини е 1. септембром о. т. забавиште, а питање о накнади оставља општини да реши како за добро и праведно нађе. Према томе умољава се начелница и старатељка, Г-ђа Катица Меанџићка, да саставе са забавиљом Кат. Макеимовићевом еписак намештаја и учила који ће се предати у општинску својину и умолити пркв. одбор, да од 1. септембра о. г. прими на себе плаћање забавиље и њене помоћнице, као и остале потребе за тај завод. На молбу друштва »Привредника« из Загреба прима се задруга, да води бригу и надзор над оном женском децом, коју он буде намештао овде у Нов. Саду. — Прочитана је захвала _ питомице Јованке Јоцкове, одавде,

ЖЕНСКИ СВЕТ

пи ба ава виа ви 5 —=- икони" наивно, -- л=— ние _-—_ <= — пиши "а

задруга брикиња,

изучене ученице рада, на дарованој јој полпори. = Упражњено једно место за питомицу учитељске приправнице издато је свршеној ученици ерп. више девој. школе овдашње Марији Летићевој. и дата је потпора од 20 К у име путна трошка свршеним ученицама срп. више девој. школе Емилији Михајловићевој и Марији Девечерској за даље | штудирање. Узет је на знање п одобрење извештај перовође друштвеног, да је » Опоменица« од 25 тодшшњем раду ове задруге готова, да је изишла из штампе у 500 примерака, од којих је 100 комада повезано у дивот корице са позлаћеним странама књите а осталих 400 К у меким корицама са позлатом. Књига је изнела 87/, штампана табака, зашто је плаћено издавачкој штампарији Браће М. Поповића, по утврђеној погодби 500 круна. Овом приликом је наређено, да се издања у дивот корице разашљу овостраним Добротворним задругама, високодостојницима црквеним, одборницама и почасним чланицама, Кнегињи Јелени Карађорђевићевој и Милени Књагињи црногорској, а остали да се раздаду чланицама наше задруге, листовима и другим заслужнијим особама. Извр. шење овога поверава се перовођи А. Варађанину.

Темишвар.

Српска женека добротворна задруга у Темишвару одржала је своју главну екупштину 1. (14.) јулија 0. Г.

Према извештају тајниковом пмала је задруга до тога дана свега 11 почасних чланова и | члана покровитеља. Редовних чланова пмала је задруга 86. До тога дана изгубила је које сеобом које оставком четири члана: Катарину Чермак, Нелу Димитријевић, Драгу Лацков, енку Сујићи смрћу једнога члана: пок, Митру Марковићку.

Нових чланова придобила је петнавет и то г-ђе: Марија Цижански, Даница Мађзрева, Роза Стајић, Софија Џавловић, Анка Радић, Даринка Унтерајнер, Сидонија Марковић, Катица Стевановић, Аница Вујић, Катинка Јеремић, Марија Манојловић, Ана Дудин, Марија Марковић, Ј. Радић и М. Јовановић,

Међу редовним члановима плаћало је у години

1905. тодишњега прилога по 20 К — 38 члана, по 8 К — 2 члана, по 6 К — 2 члана, остали сви по 4 К.

ји и и ___-_--- 4. =__- а -ненићијићјаци