Ženski svet

186.

далеко „златно срце“ нашега лепога градал његовога дарежљивога грађанства.

У том кравном сплету доброчинства, смеран али достојан је цвет и наша ерпска женска до. бротворна задруга, која је данас навршила шесту годину свога опстанка.

На крају овога извештаја препоручио је управни одбор скупштини, да и на даље одржи ову лепу српску тековину, као знак слоге и племенитости овдашњих српских госпођа.

Прорачун задругин за год. 1906. утврдила је скупштина овако:

ПРИМАЊЕ: 1.) Чланарина 0... . . 870 К 2.) Ванредни приход 0. . 0. . . 200 -К Свега . 570 К

ИЗДАВАЊЕ: 1.) Одело школске деце... . 400 К 2.) Привреднику —. „њу 20 К 8.) Емарх. фонду (П. Пета) пл а е ОИ 4.) За учитељску приправницу 0. > 100 К Свега . . 5тОК Рачуне задругине за год. 1905. прегледала

је и одобрила скупштина, и дала опросницу.

Даље је скупштина одредила 100 К за потпору једне учитељске приправнице у Сомбору, која

је благајници

ЖЕНСКИ СВЕТ

ће се потпора давати за четири године почињући са школском годином 1906/7. Преосвећени г. ептекоп др. Георгије Летић у својој очинској бризи о српеким школама темишварске епархије, позвао је био ову задругу, меспе срп. прав. црк вене општине као и оближњу ерпеку цркв. 01штину у Мехали, да заједничким средствима крејирају једну или више стипендија за учитељске приправнике. Горњим чином се ова задруга тој родољубивој затки одазвала, те је уједно изаслала чланове своје гђе: Даницу Лотић и Марију Долта, да са горњим општинама о распису стечаја претоварају и при избору питомаца учествују.

Скупштина је у данашњој седници евојој једнодушно изабрала своје многозаслужне чланове т-ђе: Јулку Димитријевићку п Будимку Штумфол за почастне председнице.

За председницу изабрала је г-ђу Меланију Јанковићку, за подпредседнину Даницу „отић, У управни одбор изабране ву г-ђе: Марија Нова: ковић, Даница Белеслијин, Марија Црњански, Даринка Унтерајнер, Будимка Штумфол, Мила Терзин, Марија Јовановић, Катица Ненадовић, Марија Поповић, Вида Јовановић, Христина Живановић, Катица Долга, Јелена Арсеновић, Јулијана Димитријевић, Зорка Сандић, Марика Лазаревић, ЕКвелина Лазић, Сидонија Марковић, Марија Нађ, Милица Клајован. да благајничарку изабрана је т-ђа Софија Берић, а за перовођу Душан Берић.

с бод ФУ ~ 922

<> ГЛАСНИК,

о

Ма о У 9 У

Нови професори. Патронат новосадске срп. вел. гимназије изабрао је за професора класичне филологије г. Душана Радића, борске српеке учите вођу тамошње Добротворне Задруге Српкиња, а за филозофију п немачки језик г. Бошка Петровића, свршеног богослова и испитаног професора, досадањег професора дол. тузланске вел. гимназије. Честитамо!

професора | сомљеке школе и бившег перо-

Учитељи добротвори. У Панчеву има два умировљена српска народна учитеља, који су и

поред своје малене плате били кадри да оставе,

по коју белу пару за црне дане, а то су Сава Петковић са својом супругом Милицом и Вељко

ас.

Константиновић; са својом супругом „Анком. Богу је угодно било, да лиши ову двојицу сошственог порода;

истинити синови свога народа пригрлили к срцу

и за то су они, као добри и своме децу оне општине, којој ву и жили пуних 40 година.

жавне

сами елу Видели ву, да су др загуше Панчево гухом неерпеким, те је још једино српска виша

власти притисли, да

девојачка школа ту, која задржава, да се тај конопац не стегне толико, да утамани биће народне просвете, па су обојица са својим тешко заштеђеним парама похитали тој школи у помоћ, да је одрже у њеном задатку и те је

сваки од њих даровао по 10.000 К. на фонд те

позиву,