Ženski svet

Бр. 8.

школе. То је тако лепо и племенито, да заслужује опште наше народно признање; оно је толико обрадовало нас, који и сами радимо на помагању народа нашег, да им обојима а особито нашем врлом секупљачу, Вељку Конетантиновићу и његовој честитој супрузи Анкп морали узвикнути: Живели!

Српеко црквено певачко друштво у Вел. Бечкереку осветиће своју заставу о вел. Гоепојини 15. (28.) авг. о, г. Чин освећења извршиће сам епископ темишварески Њег. Високопреосвештенетво г. Георгије Летић. Многи се из околине епремају, да увеличају ову прославу.

Учитељско Удружење у Србији молило је редакцију нашега листа, да објави свима ерпским учитељима, који желе 6-ог августа о. г. доћи у Београд на конгрес, да се јаве до 20-ог о. месеца по ет. к. Главном Одбору Учитељеког Удружења у Београду, као пи то дали ће лађом или жељезницом, доћи а то је удружењу потребно знати због распореда по становима. Молимо дакле господу учитеље п учитељице, да учине то горњом Удружењу, јер се само на тај начин може постићи тачан п уредан распоред. Надамо се. да ће се овострано учитељетво у лепом броју одазвати својој браћи,

Виеоко признање. ПЏагер и Кисић из Мостара послали су цару немачком своје издање: „Шраволавно црквено право“ од дра Никодима Милаша. Цар је примио дело и послао пм путем евог отправника захвалу у овим речма: »Вашој благородности част ми је најпонизније саопштити, да је Њег. Величанство цар п краљ, мој најмилостивији Господар, благоизволио примити послати му примерак дела „Православно црквено право“, које је изишло у Вашем издању, и уједно наредити, да се Вашој благородности пзрави превишња захвала на љубазној пажњи,

Особито ме весели, да ову превишњу заповест извршим, Цареко- немачки отправник послова. Шверин е. р.

Нов српски правоесл. епископ, На место упокојеног Герасима Петраповића, спшекопа бококоторског именован је за спшекопа бококоторске епархије заслужни и обљубљени архимандрит и професор задарске боговловије г. Доситије Јовић. Честитамо њему и епархији на том добиту.

Провлава. Наш вредни учитељ велико вентмиклушки г. Стеван Нађвински прославиће о Вел. Гоепојпни 0. г. своју 25-годишњицу учитељеске службе. Честитамо!

Ст пена __ ~ __ш- __ ен сео та

ЖЕНСКИ СВЕТ

187. |

Ново одликовање гђе Савке Суботићке,, Руски цар Никола ПИ. одликовао је нашу заслужну Орпкињу, г-ђу Савку Суботићку, за учињене уелуге руским рањеницима у последњем руско-јапанском рату са знаком „Краснога Крста“ („Црвеног Крста“). Чеетитамо!

Сомборски добротвор. Сомбореко ерпеко православно гробље постало је тескобно п да се кости старих не морају делпти од евојих потомака, поклонпо је угледни грађанин и родољуз сомборески г. Стеван Коњовић својих 14 јутара ораће земље поред гробља, да се тамо прошири врпеко православно гробље. То земљиште вреди данас 80.000 К, али је оп с тим учинио велику услугу својој општини и своме грађанетву. Бог га поживео. |

Добротворна Задруга Срикиња у Сан-Франциско, како нам саопштава американски лист „Српека Независност“, што излази у Окланду, није претрпила никакве штете од екорашњег потреса у Сан-Франциску. Задруга се већ прикупила и отпочеће поново свој благодетни задатак. Бог је био добар, па је сачувао Србе и Српкиње у том потресу, те није ни један ерпеки живот уништен. Ми се томе радујемо пи Богу вахваљујемо.

Верени и венчани. !'ђица Олга „Љубишина из Новог Сада, ћерка удове Софије Љубише, одборкиње „Добротворне задруге Српкиња Ново саткиња, верила се се г. Алексом „Лазићем, шефом жељезничке радионице и ложнице у Мостару а родом из Земуна.

Г-ђица Јованка Стерио, ћерка негдашњег трговца п чиновника централног кредитног завода у Новом Саду Отерис, верила ее ве г. Леом Најманом из Њујорка у Америци.

Честитамо!

Сјајна забава. Почетком августа месеца о. г. спрема се на Цетињу сјајна забава у корист подизања болнице за сиромашну децу. На челу тог покрета стало је Њено Височанство, престолонаследница Милица, а у одбор сву ушле гоопође из највиших кругова цетињске публике.

На забави бе бити приређена лутрија са 120 добитака, а предмети лутрије биће добровољни прилози цетињеких госпођа и госпођа из унутрашњости. Дарови ће се слати на саму покровитељицу Њ. Кр. Височан. Књагињу Милицу.

Џиротеки ћилимови. На овогодишњој изложби у Букурешту биле су изложене само муетре пиротеких ћилимова и привукле су на