Nova Evropa

За време Кримског Рата, у Петрограду се појавило неколико пројеката за поход у Азију, са коначним тачкама офанзиве на Лахор, Пешавар, и Делхи, и са понудом савеза са Русијом Афганцима и Сикхима. Али су сви ови пројекти остали у фијокама Министарства Војног.

После Кримског Рата, Русија, заузета унутрашњим реформама Александра П и дипломатски изолована, поклања мало пажње Истоку. Али већ на почетку шездесетих година, осетивши извесни ослон на Западу у приближавању Прусији, која све више ојачава, Русија почиње са новим покушајима у Азији. Године 1863 закључена је такозвана (рускопруска) »Конвенција Алвенслебена«; године 1964 генерал Черњајев заузима Ташкент; године 1866 Прусија побеђује код Садове, те 1868 генерал Кауфман заузима Самарканд; 1870, Прусија побеђује код Седана, те године 1873 генерал Скобељев заузима Киву и 1875 — Коканд. У руском друштву интерес за Исток расте; поред тога, с напредовањем технике саобраћаја напредује се са градњом железница у самој Русији. Године 1869—70, у Руском Техничком Друштву у Москви саслушан је низ саопштења о саобраћају преко читавих континената, те се јављају и израђују планови о руско-индијском путу. Пројекат кавкаско-индијске пруге израдио је и познати градитељ Суецког Канала Лесепс. Али су сви ови пројекти падали услед отпора Енглеске, у којој се дизао нов талас протуруских расположења у вези са догађајима у Туркестану. Овај се талас још појачао кад су, У одговор на демонстрацију енглеске флоте пред Сан-Стефаном, три руска одреда (20.000 људи) у Средњој Азији добили наређење да демонстративно крену из Петро-Александровска према Чарџују, из Бухаре према Кабулу, из Самарканда према Кашмиру, док је у Афганистан послата мисија генерала Стољетова. Примајући Стољетова, афгански емир Шир Али запита га: »Да ниси и ти опет донео ватру, као Виткијевићг« Услед окончања Берлинског Конгреса, одреди су заустављени, а мисија Стољетова опозвана. Али компликације које је она изазвала проузроковале су нов, Други Енглеско-афгански Рат. »Веома је поучно обратити пажњу на то, како су необично сличне биле околности које су довеле до Првог и Другог Афганског Рата: присутног руског официра у Кабулу«, — каже маршал Робертс (у »40 yeans in India«). :

Али продирање Русије у Средњој Азији наставља се, према плану, и за време нестајања руско-немачког пријатељства, те у доба рађања руско-француског савеза. Године 1881, Скобељев осваја Туркмен, а године 1892 пуковник Ијонов прелази Памир, спушта се његовом јужном страном "и образује тамо руску постају. Године 1896, Енглеско-руско-

160