Policija

онда политички и правао може бити још речи само о мери и обиму децентрализације. Они зависе од кајразноврснијих историских и политичких прилика. Дубоке националне противности у становништву, велике културне разлике између појединих територијалних делова државе, одвојеност једног дела државне области од главног дела образују социјалне и природне сметње већој централизација. Код једноставне популације и непрекидне државне територије, пак, дејствују на супрот државним централистичким тенденцијама знатни политички обзири. Немогућност, да се из центрума добро уоче стварне животне прилике појединих делова; неспособност за напредну управу једне бирократије, која не познаје потребе народа и која је социјално од њега одвојена; тежња, да се подигне саморадљивост грађана у јавним пословима и да се на тај начин пробуди и негује његово интересовање за државу; ојачање осећања политичке одговорности код грађана којима се влада, пуштајући их да учествују у пословима владе и управе; вођење обзира 0 локалним и професионалним интересима путем законодавства и управе; гаранција законите управе против самовоље централних власти; пребацивање трошкова локалне управе на интересоване грађане понајглавнији су разлози, којима се правдају разне врсте децентрализације.)

Како је питање о децентрализацији управе, као што смо већ рекли, врло компликовано, то је и примена овога система у пракси врло тешка и завођењу децентрализације у свакој земљи мора се приступати врло опрезно.

Као што централизација уза своје претежне мане има и својих добрих страна, тако и децентрализација уз своје добре стране има и својих мана. Њене су главне мане, што у сваком случају слаби политички и управни организам државе, увлачећи свуда дискусије и размирице; затим администрација губи у моралности, у духу правде и постаје бескрајно скупља.) Пошто је свакој управи главни задатак, да уз корисно и успешно свршавање послова зајемчи и ред, онда се и код децентрализације управе мора водити рачуна о томе, да она поред „слобдде загарантује рад и ред, односно да све те услове по-

"у Пт. Оеоге ЈеШпек, АПрететпе з!аајећте, стр. 628. 3 Наштон, др. сћ. стр. 15.