Policija

— '342 —

свима државама уведе за криминалну службу систем даљне индентификације од Ог. Јергензона и да се у вези са тиме установи централни такав биро у Копенхагену, о чему је раније: било говора у „Полицији“.

По његовоме извештају готово су све државе изразиле допадање за предлог, а више је њих које су већ и послале своје чиновнике да се упознају са манипулацијом по томе систему.

Међу њима спадају Шведска, Швајцарска и Италија.

Други референт Полицијски Директор госп. РОг. Шулњ упознао је чланове комисије са досадашњим радом око установљења централнога бироа за сузбијање и хватање факсификатора лажнога новца и чекова, на чему је највише радио први предлагач на конгресу госп Ог. Брекхоф, полицијски инспектор из Амстердама.

Говорећи о овој интересантној теми, референт се нарочито задржао на објашњењу у колико је испуњена жеља конгреса, да се у појединим државама такође установљавају такве централе и да се посао окс сузбијања ове врсте деликата поверавају једним и истим лицима, која ће лакше моћи да воде евиденцију и да успоставе тешњу везу са преставницима полиција других држава.

По информацијама госп. Ог. Шулца установљене су централне за хватање и сузбијање лажнога новца у овим земљама: Белгији, Бразилији, Бугарској, Чехо Словачкој, Данској Немачкој, Енглеској, Италији, Холандији, Аустрији, Пољској, Румунији, Швајцарској Шпанији, Турској, Маџарској и у Северо-Америчким Државама.

На жалост наша земља није могла ући у тај број, јер ж ако имамо централисану службу за ту врсту кривица у Словенији и Хрватској, немамо је још у централи, те ће нам требати још неко време док се и код наших меродавних стекне убеђење да централизацију послова треба учинити. | |

Централа у Амстердаму, која је је отпочела. свој рад 10. марта ове године служи као централа још и за државе: Естонију, Финландску, Француску, Литавску, Норвешку, Португалију и Швајцарску. ; |

Но с обзиром на то, што је таква централа, која бњљ концентрисала материјал из централа сваке поједине државе,