Policija

– Зе —

службе, који потписује коресподенцију у погледу инструкција за њихову израду или уобичајене нотификације; одлуке о примени реглемана или расписа доноси генерални директор; једино питања принципијелна, персонала и о новчаној помоћи, доспевају до министра посредством главног начелника. Број ових послова зависи од личног схватања, које министар има о својој улови и одговорности; једни воле да уђу у детаље, док други обраћају пажњу само на важна питања; администрација се само саображава инструкцијама које прима. На сваком месту где очекује потпис, предмет се поново испитује са специјалног гледишта. Професијонално искуство допушта чиновнику да брзо увиди треба ли да обрати нарочиту пажњу на дотични предмет или да га пусти да иде својим током; да би га испитао, ма и на брзу руку, потребан му је досије. Колико компликација, ако га мора сваки пут тражити! Досије, који иде уз предмет, јесте оправдање органа; то је стална контрола његове беспристрасности и његовог расуђивања. Сукцесивна испитивања, којима подлеже сви важнији послови, осигуравају једнообразност административног правосуђа; жалбе против судских одлука могу се поднети тек по изрицању ових, док жалбе, у виду учињених предлога, претходе административним одлукама.

Овај кратак преглед неколико питања, покренутих поводом административне реформе, довољан је, изгледа, да покаже, како њихову сложеност тако и њихове тесне односе са принципима јавног права. Он показује разноликост мишљења о њима, и оправдава апел на смотреност, који смо чули. Постојање злоупотреба у телима тако разноликим и толико пространим. као што је државна администрација, јесте феномен природан, готово фатални. Цело питање састоји се у утврђењу факта: да ли су ове злоупотребе неизбежне последице принципа организације, метода рада, или су, напротив, после дица непознавања ових привципа или деформације ових метода2 Природа реформе, коју треба извести, зависи од одговора на ово питање.

Ко ће га решити2 Да би се реформисала администрација треба, веле, апеловати на специјалисте у организацији, која је у приватним предузећима дала изванредне резултате. Раније смо изнели многобројне разлоге, који не допуштају