Policija

— 355 —

тотпуну асимилацију приватних и јавних администрација. Али где да се нађу специјалисте за организацију — мислим на специјалисте практичаре а не теоретичаре — у већем броју него у државној администрацијаг Нису ли чиновници организовали толике обимне јавне службе, чија сложеност и важност превазилазе највећа индустријска и трговачка предузећа»

И поред недовољности и неизбежних индивидуалних слабости, чиновници, у скупу, представљају, како са гледишта рекрутовања тако и са гледишта професијоналне спреме, једну „елиту, која се не боји никакве утакмице. У свакој прилици кад «су били позвани да учествују у каквом колективном послу са личностима ван администрације, чиновници су индивидуално добијали најласкавија сведочанства о њиховој активности и компетенцији. Може ли се претпоставити, да ће ове индивидуалне вредности, сједињене у једно тело, изгубити одмах све своје особине2 џ

Они се, у истини, поносе вековним делом на коме су сарађивали, и плаше се да га не виде компромитовано утицајем нових идеја, које су у противности с фактима, и које научно искуство није санкционисало. Они захтевају да могу „дискутовати о замеркама које се формулишу против администрације, и које најчешће имају за циљ елиминисање сваког „њиховог личног утицаја, и гарантију једнообравног примењизвања закона према свима грађанима. Административна реформа не може се вршити ни без њих ни против њих. За њих би било неразумљиво студирање овог проблема без обзира на мишљење, које они могу дати као потпуни познаваоци ствари, захваљујући професијоналној спреми и искуству.

Као резаме овог рапорта предлажем ове закључке:

1. Потребно је да се тачно дефинише појам административне реформе, и да се из овог појма одстрани све што има карактер реформе државне управе и политички.

2. Појам индустријализације и комерцијализације јавних „администрација неподударан је са организацијом јавних служби, које не врше индустријске или трговачке функције.

3. Проучавање административне реформе, у смислу како је дефинисана под !, могу вршити само личности које, пре

3%