Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 699

Позната прича о детету, које хоће да заплаши сељане и лаже да иде у село вук и коме нико после не верује кад вук заиста долази, такође је у слици представљена.

Шта дете дугује родштељима, показује слика: дете лежи болесно а отац и мајка га негују.

Слика такође износи шта раде услужна деца. Слепац иде кроз село са штапом и таман да упадне у бару, једно се дете издваја из друштва, прилази и изводи га на сув пут.

Слика показује како је дете разбило прозор лоптом, а родитељи га упућују да иде одмах да моли за опроштај.

Не само вредноћа, услужност, захвалност и истинитост су представљени у слици, него и учшивост. Слика показује како странац долази у село: три детета се играју на путу, а најстарија девојчица прилази стравцу и учтиво се клања.

Тако исто слика показује како је дете ухватило ласту и донело кући. На опомену старијег брата, да је онај суров, који узима тицама слободу, пушта тицу.

На сликама се види како у Јапану старија браћа и сестре имају велики утицај на млађе. То је и педагошки оправдано. Често млађа браћа боље слушају старију браћу, чему их уче него родитеље и учитеље.

„Ђубав према ошацбини и трабросш су исто тако на сликама представљени. На једној се слици види како храбри трубач, смртно рањен, свира на јуриш и умире. -

Олике, какве су овде споменуте, имају на наставу у моралу велики утицај, пошто није само изнесено шта треба. радити, него је показан пример како други по већ раде. Сугестивни утицај на, дечју душу је овако много јачи, него кад се само слушају моралне поуке. Кр. Ј.

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СПОВЕНСТВУ

Босна.

Познато је како Немци брутално поступају са Словенима и њиховим школским одборима, нарочито онде, где су Словени у мањини. Познати су културни скандали, који се догађају у Чешкој, Словеначкој, Пруској и код Словака. Међу тим где су Немци у мањини они траже, позивајући се на своју културну мисију, да им се чине све могуће концесије. Тако је и у Босни. Босански сабор укинуо је државну помоћ, коју су до сада уживале тамошње немачке школе. Немачке новине дигле су због тога грају, као да им је отета дедовина. Једне немачке новине пишу да су немачке колонисте у Босни, услед тога, саборског решења. гурнуте у пропаст, па пита:

45%