Ženski svet

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

ИЗ ДРУШТВА.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

рила, да образовани и добро спремљени трговачки сталеж највише помаже, да се народ и држава материјално снаже и подижу. Босанско-херцеговачке школе По извештају босанског министра Калаја, који је поднео ове године угарској делегацији, умножио се број осн. нар. школа за шк. 1893.—4 г. са 15. У тим нокрајинама има ; до данас, 161 државна и 96 конФесионалних осн. нар. школа. Даље има две велике гимназије: у Сарајеву и Мостару; имаде две више девојачке школе: једна срнска кон®есионална у Сарајеву, и једна државна у Мо стару. У Сарајеву постоји и једна техничка гакола, једна учитељска школа и три богословије: за мухамеданце у Сарајеву, Србе православне вере у Рељеву и рим. католике у Сарајеву. Има још и неколико трговачких школа. ГТоред тога влада издаје 18 —l9 штипендија за ђаке на вигаим школама, који се уче у Бечу или другим варошима. Катихетски састанак. Познато је да су махом основне (пучке) школе у Хрватској и Славонији комуналног строја, изузимајући 15 српских нар. школа, које се још одржале у неким местима из старијих времена. У комуналним школама не предају учитељи веронауку него свештеници, и они се зову катихете. Ти људи, рим. кат. вере, имали су прошлих школских Ферија у Осеку свој састанак, да се договоре о бољем и напреднијем начину предавања тог предмета, па су том приликом донели и неке резолуције. које се односе на црквено певање. Овај рад, браће наше Хрвата из свештеничког реда, весели и нас, што видимо, да ти људи не престају мислити и радити о бољем моралном и рслигиозном напретку свога стада На њих би се могле угледати и наше катихете и донети резолуције, како би и код нас верозаконску наставу ваљало унапредити. Преустројство учитељских школа у Србији. Министарство просвете и црквених дела у Србији одлучило је, да преустроји своје две учитељске школе у Београду и Нишу. У то име затворило је у Београду I. разред, и ученици за тај разред упућени су у Ниш да слушају.

Учитељска скупштина. У Далмацији, у Котору, састала се ове године општа учитељска скупштина и трајала је од 18. до 22. септембра о. г. по нов. кал. Били су ту искупљени сви учитељи основ. нар. школа, виших женских школа учитељских школа и сви школ. надзорници Већало се стварно и достојанствено и за данашње прилике, које су овладале једним делом наше браће Хрвата, може се рећи, да је ова скуп штина добар знак бољих дана између Срба и Хрвата, јер су на тој скупштини нризнати Срби и њихове шкоде за равноправне и уступљено им

у читанкама исто толико права, колико и Хрватима. Помози Боже! Добротворна Задруга Срикиња Новосадкиња приређује игранку у корист свога Фонда 12 (24.) новембра о. г у дворани „Царице Јелисавете. Улазна цена је од особе 1 ф. Дарови се примају с благодарношћу. Почетак је у 7 х / 2 сати у вече; а свираће војничка капела 70. Филиповићеве пуковније. Нанчевачки Срби занатлије основали су своју добротворну и просветну задругу, којој је цел, да материјално потпомаже своје сиромашне, болесне и за рад неспособне другове; даље да своје чланове науком образује, а то мисли постићи оснивањем књижнице, неговањем песме и приређивањем забава. Књижевна задруга у Београду отвара претплату на 111. коло својих књига и упис чланарина. Уплаћивање траје до Зl.јануара 1895. г. Оснивачки је улог годишње: 10 динара или толикокруна; улагачкије: 6 динара, а добротворски: 150 динара једанпут за свагда. Добротворна Задруга Српкиња Нанчевкиња добија сваким даном све више чланова. До сад већ има уписаних: 126 редовних, 32 потпомажућа члана, свега: 158.

Против вратобоље дифтеритиеа пронашао је Др. Беринг један лек, који се и од стручњака сматра. да ће многу материну сузу убрисати. Беринг је назвао свој лек „крвним серумом“ и добија га својим путем и начином из животињске крви, па онда тим калами децу и људе, баш као и иротив богиња. Беринг доказује, да је свој лек оиробао на деци и да је свео смртне случајеве код оболеле деце на 10% што је велика добит. Сад су тим поводом неколико држава узеле у своје руке спремање тога лека, јер би поједини швиндлери могли варати свет. Па и наша држава спремаће тај лек у Буданешти и распродавати декарима, да се тим каламе деца и да се иредупређује диФгеритична вратобоља. Јабука за здравље. Један славан Француски лекар доказује, да јабука врло добро утиче на сваривање, било да се једе пре, било после јела. Он је испитивањем нашао, да се многе паризлије опростиле притиска у стомаку и жучне болести, јелом јабука. Мисли се, да утиче благо и снажећи на стомак киселина јабучна. Има, кога жива јабука завија на стомаку, па ти ваља да пеку јабуке и иечене да узимају, јер печена јабука не може шкодити ни најслабијем стомаку.

Да се ораси и лешњици сачувају преко зиме. Одмах чим се оберу ваља их усути у лонце за цвеће, ач да се затвори дољни отвор

Бр. 11. ЖЕНСКИ СВЕТ.

167