Ženski svet

Разне вести.

роман Светолика П. Ранковића. 4. Бијесни Роланд од Лодовика Ариоста 5. Завјет, драмат Симе Матавуље. 6. Иеторија Карла XII. иревео Стојан Новаковић. 7, Издани и подземне воде, од др. Светолика Радовановића Уписни рок је до 1. децембра о. г. Улози су за ово коло исти као и код досадашњих. Изаптла је из штампе и може се добити код писца Читанна за српске више девојачке школе, саставио Мита Ђорђевић, учитељ у српској вишој девојачкој гаколи у Новом Саду. Издање пишчево. Српска штампарија Дра. Светозара Милетића. 1897. Цена је књизи једна круна. Књига је у тврдим корицама. Српски Православни Народно-Црквени IHko ickh Савет у Ср. Карловцима, у седници 7. (19.) марта 1897. под бројем ШС. 36/57 ех 1897. иримио је и одобрио ову књигу за српску читанку. Изашла је из штампе књига „ Српсна граматина и за срп. више девојачке школе, саставио Јован Благојевић, учитељ српске више девојачке школеу Сомбору. Сомбор, издање пишчево, 1897. Цена 80 новч. Ова је књига одлуком Вел. Школског Савета под бројем 36/57 ех 1897. за школску књигу одобрена. Српсни пчелар, орган за српске пчеларе, година I. број 12. Заштитник је листу Његова Светост Патријарх српски Георгије Бранковић. Главни уредник Јован Живановић. Одговорни уредник Иван Маширевић. Срем. Карловци. Од овога листа који завршује своју годину заједно са радњом око пчела, дакле месеца септембра, изашло је 12 бројева. Овај врло ваљани лист препоручујемо свима, који се пчеларењем, овим лепим и корисним занимањем баве. У Берлину ће ове године на немачком језику изаћи дело под насловом: ~Lexicon der deutschen und osterreichischen Schriftstellerinnen der Gegenwart,“ који ће лексикон уредити чувена немачЕса снисатељица СоФија Патаки. Иста уредница се обратила и нашу поштовану сарадницу гђу Јелицу Ђеловжћ—Ђернадзиковску , и искала од ње податке о њеном животу и раду. Лексикон овај биће виђев у немачкој књижевности, па ће свакако бити велика почаст за оне књижевнице, које ће се у њему спомињати. Радујемо се што ћемо наићи у њему и имена наших еписатељица. Књижевник наш, Драгушин Ј. Илијћ, објављује, да продужује рок уписивању на дело његово „Хаџи-ђера и пошто исто не може бити готово пре краја августа по ст. кал. па с тога и продужује рок за уписивање до тога дана.

Изишла је из штампе књига „ДвнамвронЈ сто нрича од сто најславнијих писаца светске књижевности. Уз сурадњу сурадника „Бранкова кола.“ Књига друга Свеска девега. Сремски Карловци. Цена је свееци 20 новч. У овој свесци су ове приповетке : Лист за листом, од Premec а. После сахране, Marco Brociner. У грунтовници, Janko Krsnik. Приповетка у француском стилу, Bret Harte. Метеор, Сергије Нормански Сигма.

Нове ципеле. Кад жена добије нове ципеле, она се сасвим другчије понаша,. него мушки. Она неће мицати прстима и вући дотле док јој лице не поцрвени као паприка, и док не може да одахне као што то чине мушки; она неће ногом лупати о патос, да ципела сасвим наиђе. Него ће жена ципелу прво пажљиво до пола навући, па ће је онда опет скинути, да види, да ли је то баш ципела на ту ногу, онда ће цинеле на ново обући, па ће их замишљено гледати, и на послетку рећи, да су добре, Кад их још и даље гледи, приметиће да има једна бора, онда ће окретати ногу и ципеле са свију страна загледати, и напослетку узвикнути: „Уф; ала су ми велике ове ципеле!“ Онда ће их оиет скинути, посматраће штикле, ђонове и ципелу изнутра, опет ће их обући, па ће се прошетати неколико пута по соби, рећи ће својој бољој половини да ове ципеле неће никако узети, скинуће огледало, да још једаниут посмотри еФект, ходаће још тамо амо, погледаће се још једно тридесет до четрдесет пута у огледало, како јој стоје ципеле, рећи ће да јој теципеле праве велику ногу, и да нису за њу, још ће их тричетири пута скинути и обући, питаће свога мужа за мњење, које после неће у обзир узети, ову целу процедуру ћејош једанпут поновити, и онда ће на послетку рећи, да узима те цииеле. Цилиндар за лампе. Млоге ствари у кући, које се већ од давнашњих времена употребљују, тако су ушле у обичај, да већ нико и не мисли, да је било времена кад њих није било. Кад упалимо лампу, па метнемо стаклени цилиндар око пламена, који од оног тавног пламена што се јако дими, одмах начини светао и чист нламен, ми и не мислимо да је било времена, кад за тај стаклени цилиндар људи нису ни знали. А тек је нешто и преко сто година, од кад се он употребљује. А пронашао гајеАрганд, онај исти^

140

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 9.