Naša pošta

191

телесне снаге здравом храном и чистим ваздухом, мора наступити телесна и умна малаксалост, па затим ова или она болест, која траје краће или дуже и доводи у беду, очајање и смрт!

Смрћу не губи само појединац и његова породица привредну снагу, већ је губи и цели народ, цело друштво. Последице тога не свршавају се смрћу. Болесни људи рађају болесно потомство и у току дужег времена род људски све више кржљави и отупљава, и место здравих, снажних и за живот способних јединки, јављају се телесни и умни кретени, блесани и наказе.

Како п.т.т. службеници највећи део дана и ноћи проводе на дужности у тесним, недовољно осветљеним локалима који скоро нигде у нашој земљи нису прављени по специјалним плановима, то је разумљиво, што баш они врло често болују, и највише од туберкулозе, која коси једнаком жестином и мушкарце и женскиње. По једном рачуну хигијенског стручњака, за сваког одраслог човека потребно је дневно да удахне око 416 кубних фунти чистог ваздуха. Чист ваздух има 61 део кисеоника, 78 делова гушика, нешто мало угљене киселине и један литар водене паре на 100 литара ваздуха. Нова истраживања додала су томе још нешто мало племенитих гасова. Ако сад, због неприступачности сунчевих зракова, прашине, влаге, тескобе и разних испарења која долазе од многих људи и ствари у просторијама где се ради дан и ноћ, ваздух буде засићен са 3—4 дела угљене киселине, одмах почиње тешко дисање, о чему даје доказа и чкиљење свећа и лампи а и други знаци. У таквим просторијама значи: нема довољно кисеоника и рад је за здравље штетан и убитачан. Кад у ваздуху има сувише угљене киселине онда радник пада прво у несвест, па затим долази и смрт. Зато оваква места треба често проветравати ако није могуће, например зами, радити при отвореним прозорима.

Здрава и добра храна и чист ваздух неопходни су услови за живот и здравље. Никакав рад онда не пада тешко. Свака мудра п.т.т. управа тежи да такве п.годне услове рада створи својим радницима— службеницима, како ће они, материјално збринути, у здравим и хигијенским локалима, помоћу најсавршенијих инструмената и машина, без много физичких напора, дати максимум своје интелектуалне сарадње на општем конкурсу ;у служби саобраћаја целога света. У Тој утакмици, при повољним животним условима сваки појединац се труди да да оно највише и најлепше што је у њему, а то ствара прогрес и— води успеху.

От