Nova Evropa

ljenika, i drugih kapitalističkih elemenata, Pritom je, na vrlo nedrudarski i nedelikatan način, izigran jedan od najaktivnijih i najpozitivnijih članova same te grupe, koji je kandidovao na programu svoje organizovane radničke partije, od drugih redakfora, organizovanih članova Zemljoradničke Stranke! Nikakva predavanja ni uvodni članci ne bi mogli protumačiti i opravdati ovakav postupak, — Napokon, da spomenemo još i jedan pojedinačni slučaj, koji nije manje karakterističan za stanje u kojemu se danas nalazi jugoslovenska inteligencija, te koji ujedno tumači pobedu plemenske reakcije i separa-– tističkog nezadovoljstva, U Dalmaciji su mogli sjajno proći G. Trumbić i G. Smodlaka zajedno, a razdvojeni — zato što su se razišli па ličnim pitanjima nosioca liste i sreskog kandidata — ostali su oboje u falonu, te imaju da strpaju u špaš jedno od nravoučenija kojima je obasuta naša inteligencija ovih izbora, Ivrdjava Jugoslovenstva, Dalmacija, gde su ih do pre neki dan nosili na rukama, i krštavali ulice njihovim zaslužnim imenima, poslala je u Skupštinu, kod njih živih i željnih mandata, sedam hrvatskih radićevaca, pet srpsicih radikala, i G. Matu Drinkovića, blokaškog disidenta ! Tu doista moramo stati i uzdabnuti, (5:

Економски преглед. Немачка у знаку окупације Рура, Франкфурт на Мајни, у марту 1928

Први пут после августа 1914, већина, јавног мишљења данашње Немачке нашла се уједињена на, једној тачци, — у отпору против францускобелгијског продирања на немачки териториј. Разумљиво је да тај отпор пошто је Немачка након Рата потпуно демобилизирана и тотално разоружамла — не може да буде оружан отпор. Данас св он, осим обичајних новинских фраза и протестних скупштина, углавном очитује у једној пасивној резистенцији немачког народа на окупираноме подручју. Жељезнички промет, уколико је досад радио с помоћу немачког персонала, потпуно мирује, а копање и изношење угљена из великих рудника Рура на све стране запиње. На граници између окупиране и неокупиране Немачке, окупаторне власти подигле су и царинску међу, тако да роба из Немачке при прелазу У окупирано подручје, као и обратно, мора, да плаћа царину, баш као да се ради о фактично иноземној роби. Да ту царину побиру Французи и Белгијанци, не треба, нарочито истицати.

Но како репресалије рађају новим репресалијама, то Французи и Белгијанци у задње доба иду затим да, изагнају из оних крајева све оно немачко чиновништво које се противи њиховим налозима, и да их замени својим чиновништвом. Инеденирано је и неколико процеса, са театралним почетком или свршетком, и са уобичајеним цвећем за народне борце. Фриц Тисен (Туззеп), један од главних магната угљена, на повратку са, суђења из Мајнца, зато што се није хтео покорити француским наредбама, дотекан је као какав Хинденбург, наравно из година ратних победа. (а, друге

307