Pokret

Покрет

998

Одељак |У. Недопуштене публикације. Члан 39.

Казниће се новчано од 200 до 1500 динара, или затвором од 20 дана до 6 месеци, ко штампа и објави:

1. тужбу или ма каква акта по кривичној парници, док се пе прочитају на шпретресу;

о. извештај о кривици за клевету где доказивање није допуштено (члан 34. овога закона);

3. несвршена акта грађанских парница, без нарочитог допуштења. суда;

4. саветовање поратних и осталих судова;

5. приватна писма и телеграфске депеше за које се нема олобрења од писца, ако по садржини својој нису јавног карактера.

А ко штампа и објави:

1. службену поверљиву треписку, ако по оцени суда. има од тога какве штете по јавне интересе земље;

о. извештаје или саопштења о кретању војних трупа за време рата, ратне опасности или ошште мобилизације, пи о војним стремама. утврђивањима и осталим средствима одбране и у мирно време;

з. лела из тачке аји 6) 5 56. кривичног закона); и

4. извештаје о тајним седницама или ма каква саопштења из тајних седница Наролне Окушштине, казниће се затвором од 3 месеца до 3 године.

ГЛАВА У. Суђење п осуђивање,

Одељак |.

Ко је одговоран за кривице штампом или противу олредаба овога закона учињене.

Члан 40.

За кривице учињене штампом против одредаба овога закона олтоворни су:

1. писаш. уредник, разносач или растуривач;

9. уредник је одговоран за све, што је без пуног потписа у листу изашло, као и онда, кад је потписник измишљена, личност или је ван домашаја српеких власти;

3. кад се не зна за. одговорног уредника, — штамшађр; кал се не зна штампађр, онај, који растура, продаје, разноси, трилетљује.

За. власника вреди одредба члана 41. овог закона.

Члан 41.

Власник је олтоворан за све таксе и трошкове, као и накнаду штете, предвиђене чланом 20. овог закона, ако то писац или уредник нема од куд да плати или је у бегетву.

Власник не може бити странка или удружење већ лице које мора бити српски поданик. у

Ако би власник осуствовао дуже од 2 месеца мора имати заступника.

власник, штампар, сликар, резач,

Члан 42.

Ако је случај члана 41. става трвог, та власник ме

плати таксу, трошкове пла накнаду титете па позив власти па.

за три дана, губи траво на даље власништво листа тла стиса од дана истеклог рока, што ће се увек утврдити писмено. Ако и после тога издаје те чли друге новине, или списе, сматраће се ва бестравног власника пч казнити од 1 до 6 месеци затвора за сваки број или свеску.

(Измена од 9—Х1— 1904).

Одељак |. Шовстуша к. Члан 43.

(Све кривице учињене штампом, или ма којим средствима из члана 5. а и кривице против одредаба овог закона, извиђају и суде судови као хитне ствари.

Свака тужба, било приватна било од државне власти, мора се узети у поступак најдаље петог дана од дана пријема у суду.

Истрага и суђење по штампарској кривици не може се ни у ком случају прекидати до копачне расправе њене сем случаја у чл. 85.

За радњу противну одредбама овога члана, и члановима овог закона односно рокова, биће кажњен председник

5) 8 86. казненог законика измењен је законом од 17. децембра, 1910. г.

суда, и његов заменик, или дежурни судија или иследник судски новчано судским дисциплинским судом по закону о судијама (члан 25 и 28.) ')

Члан 44.

Истрата и суђење почеће се водити:

1. Ако се тиче приватног лица, на тужбу тога лица, с обзиром на 5 216. крив. закона:

- 9. ако се тиче владаоца, Владарке, Наследника престола, Дома владалачкот, по одобрењу Министра унутрашњих дела, а на тужбу полицијске власти;

3. ако се тиче лица, која врше јавну службу и то у делу њихове службе, на тужбу полицијске власти, ако то захтева министар под којим ву, или на тужбу шнтересованог лица;

4. ако се тиче Народне Скупштине, судова, војске, пружавних тела, какве признате корпорације, административне

власти и т. д. — по захтеву Председника Окупштине, суда или тела, или старешине његовот, или Министра под којим стоји:

5. ако се тиче поротника, сведока или у опште грађанина. који привремено или стално врши какву јавну службу — по тужби њиховој;

6. ако се тиче страног влалаоца или страног липломатскот атента, — по њиховој тужби, или по наредби Министра правде, кад то затраже од Министра спољних послова; и

7. у случајевима предвиђеним у тачци 2.,3. 4.п 6. овог члана (изузимајући корпорације) или ако су престути учињени против формалних одредаба овог закона, — полидијска ће власт по дужности тужбу сама суду дати, или министаретво унутрашњих дела известити, које ће по том тужбу суду дати.

Тутебу ће суду даљи у окружним варошима, и Београлу окружно начелство, односно управа, а у осталим местима лотична, среска. власт.

Члан 45. (Свака тужба мора навести од речи до речи оне изразе или цртеж, слику, медаљу п т. д. због којих се тужба подиже. Иначе се по тужби неће ништа радити.

Члањ 46.

Кад суд прими овакву тужбу, пзледник ће одмат тозвати тужетпога позивом, у коме ће изреком поменути стис, лист, чланак, плакат, цртеж, гравиру, слику, медаљу, итд. због чега има да се саслуша, отределиће трироду кривице навешће _ члањ овог закона, то коме се та кривица хазнт; даље: одредиће дат и“ доба дана кад треба да предстане суду или чиповнику, који га је позвао.

Ако у позиву нису испуњене све ове формалности, онај који се зове не мора му следовати, пазначившти у реверсу узпрок недоласку.

У оним случајевима, кад се оптужени тозтва за “истрагу или претрес, та му је позив на време ћредат али ом не дође. истрага или претрес неће се одлагати ако је ма и једном саслушаван, него ће се ствар исљедити или тресудити и без његовог присуства по поднесеним доказима, само ће мој суд по дужности одредити брантоца, ако га он није раније сам именовао. Ако је, так, оптуженоме позив тредат та он не дође, а није ни један пут саслушан, тостутиће се по ставовима који за овим долазе.

Кад се оптужени тек има позвати, било за истрагу било за претрес, та се крије, или побегне, или га у опште нема у месту борављења за три дана од дана судског позива, м то се констатује званичтим извештајем _ судског позивара пили надлежне полицијске власти, — омда ће га суд, одмат истог дана, позвати треко службенит новина да предстане суду У одређено време ради онога због чега се 2066.

Ако по томе позиву не дође одређеног дата, дело ће се исљедити тла тресудити ч, без његове треттодне речи т три-

суства, само што ће му суд за истрагу м третрес одредити браниоца по службеној дужтости. На овај исти начињ вршиће се п саопштење пресуда

ч решења судскит; а тчавршност пресуде рачуна се од дана кад је оглас у службеним повитама изашао, не рачунајући ту пч сам дан огласа. Одлуке судске саотштаваће св у тзводу.

Али, ако би се оптужени, после тчаречене пресуде, сам јавио и поднео доказе о томе, да је био у немогућности без своје кривице — да предстане суду, — онда ће се наредити изпова ислеђење и суђење, бег обзира на већ изречену пресуду.

1) Одговорност судија предвиђена је члановима 34—96. закона о судијама од 4. марта 1911. тодине.