Pokret

покрет | || 555

Члан 50.

Кад решење о стављању под суд постане извршно, лржавни тужилац даће одмах суду тужбу, коју ће суд саопштити оптуженом, ако је у месту, првог дана, а у најкраћем року, ако је ван места, и од дана саопштења тужбе, најдаље за- 10 дана претрес за суђење одредити, ако томе не стоји на путу судски одмор.

Ако се суди уреднику или писцу, на лретрес се мора тозвати и власник, да би своју реч у погледу на одбрану пи он дао.

Члан 51.

де год је у закону одређена најпре новчана казна па онда затвор, ту ће реловно суд осуђивати оптуженог на новчану казну, казавши у пресуди са колико ће му се дана затвора казна заменити, при чему се дан затвора има рачунати са. 10 динара.

Сваку новчану казну извршна власт мора за 30 дана наплатити, од дана пријема пресуде.

Члан 59.

Шри изрицању пресуде, ако има олакшавних околности, суд, за кривице штампарске и оне учињене противу олредаба овога закона, не може спуштати казну испод минимума. ;

Члан 58.

Шротиву решења и пресуде нижег суда, може се изјавити незадовољство или жалба вишем суду, за три дана по саопштеној пресуди.

Незадовољство или жалба, заједно са актима, спровешће се за 24 часа вишем суду који ће решити, као хитну ствар, за десет дана по пријему.

Одељак ||. () поврату, стицају и застарелости. Члан 54.

За: поврат у злочинетвима и преступима, који се казне по овоме закону, Не вреде одрелбе кривичног законика о увећању казне. и Члан 55. На случај стицаја, по овом закону, не може бити казна строжа но што је казна кривичним или овим законом за најтеже дело одређена. -

Члан 56.

Кривице штампарске и оне учињене противу одредаба овога закона, застаревају за 6 месеца од дана кад су учињене, а извршење пресуда застарева за годину дана. од дана кад пресуда постане извршном.

За прекидање застарелости важе одредбе тривичтог 20комика. (Измена од 9—7Х01—1904.)

Закључне одредбе, Чотан 57.

Новише и повремени стиси не подлеже пикаквим па ни отласним таксама.

Члан 58. Одредбе кривичног законика у 55 47. а), 70. а), 108., ОЛАКО ОНЕ ЕВО НО АТИ ИАТА И 00) И ОТК. ОИ ОН ОИ У БИ ита А Уа а 92 Ол Пн 363. као п све друге законске одредбе, прописима овог акона шротивне. не вреде за кривице учињене штампом или

С

(25

м

МИХАИЛО МИЛОВАНОВИЋ:

ГОСПОЂА ХАРГЕЈ