Policija

траг свих отисака прстију, што нас при опрезном раду може довести до успеха. Рад око тога је једноставан и лак, те га сваки може иза малог вежбања са успехом да изводи.

Код свих полицијских управа (Дирекција) постоје посебна одељења за дактилоскопију, Ту се сваки онај индивидиум, који долази у ма којој форми у сукоб са полицијом, приморава да се од њега узму отисци свих прста, што се онда по мустри и по већ израђеним табелама ставља на одговарајуће место у регистратури.

Кад се негде деси какав злочин и нађу се отисци прста, ови се сниме на начин који је тачно установљен и отисци се пошаљу дирекцији — Управи Града, — која пре света тачно установи у коју групу и подгрупу по својој форми спада дотични отисак и онда се у регистратури тражи у тој групи и подгрупи тај отисак, и успоређује се и сравњава те неретко се успе установити да у регистратури има већ исти отисак, а тиме је онда и починитељ пронађен. .

Нарочиту важност има дактилоскопија у хватању интернацоналних варалица и провалника у ком случају једна полицијска дирекција шаље нађене отиске прста свим другим полицијским дирекцијама, а трагање се врши на начин који сам горе истакао.

Није ми познато нити сам и поред затраживања на извесним местима могао дознати о раду, развијености и успеху дактилоскопије код нас у ширим цртама. Познато ми је, ла дактилоскопско одепење постоји код Полицијске Дирекције у Сарајеву и да има већ прилично велику регистратуру.

Колико је пак успеха код нас изишло из примењивања дактилоскопије незнам, а било би свакако врло интересантно, да они који су зато позвани изнесу то у јавност.

У светској криминалистици могло би се по овом изнети врло много светлих примера, где су једино помоћу дактилоскопије нађени кривци.

Мислим, да је један од највећих успеха дактилоскопије манифестован пре неки дан, кад је француска полиција помоћу отисака на полупаном прозору успела пронаћи крадљивце скупоцених сликаних ћилима (гоблена), који су пред кратко време били украдени из Лувра. И кад је последња нада у успех пропала, јер трагова апсолутно није никаквих било сем