Policija

параноје сети. бр

— 208 —

тих отисака, јавља савесни чиновник, који је радио у регистратури на сравнивању, да је крадљивац тих Ћилима тај и тај, који је, ухваћен, признао дело.

Чиновник је кроз 6 дана рада сравнио 4.600 отисака са предложеним узроком и онда је нашао кривца.

Као што сам у почетку навео, рад соко овога који траје дуго времена, показује се често као безуспешан, јер лопови успевају, да му на врло једноставан начин избегну.

_ Неки пре извођења својих „операција“ спале једноставно јагодице и стиме униште папиларне линије и онда су трагови које остављају њихови прсти неопасни.

Други изводе своје разне „операције“ са рукавицама на. рукама и онда су такођер неопасни.

Трећи опет једноставно омасте своје руке и тако раде, јер су онда трагови, које прсти остављају, услед сливања масти нејасни и неупотребљиви.

При похари касе у банци „Славија“ у Београду пре неки месец од лопова остали су неки отисци прста али су били неупотребљиви, јер су им руке биле при раду намашћене.

Бев сумње, да се из овог кратког цртежа о бертијонажи и дактилоскопији разабире, да је бертијонажа употребљива само у главном у теорији и ако је рад позитиван, јер је врло тежак, док дактилоскопија дневно напредује и све боље резултате показује, па се можемо надати да ће у догледно време дати још сјајније резултате.

На конгресу полициских директора у Бечу, који се недавно одржавао, изложио је дански полицијски инспектор Х. Јергенсен (јбгепзеп) згодан начин, на који би се могао лако описати отисак прстију и тиме је цела та наука огромно напредовала.

До сада је претраживање по регистратурама трошило превише времена, а брзојавна саопштења о томе била су искључена.

Морао се слати отисак поштом, а све је то трајало врло дуго. Њему је успело пронаћи неке формуле, које се дају применути на сваку особеност, при отиску прста појединца, а према којим се формулама даде посве тачно установити идентичност поједине особе, Тиме је Јергенсен омогућио да се описи отисака прста даду телефонски и телеграфски саопштавати што је до сада било немогуће.