Policija

— 226 —

ХМ.

Суду општине криворечке:

Према објашњењу Мин, Правде, указ о помиловању од 6-1Х-1923. г. односи се и на оне казне које су изрекле управне власти, у границама своје надлежности.

Св _ Бр. 35

ХУМ.

Свешомиру Ј. Миленовићу, деловођи општине рулинске: Одлуком опште седнице Касац Суда од 17. децембра 1894. год. Бр, 9979. објашњено је:

„По 5 523. грађ. зак. и његовој допуни, удовица заостала у задрузи, са децом или без деце, има право уживати део свога мужа до смрти или преудаје. А према одредбама законодавног решења од 6. јуна 1853. год. ВБр. 539. удовица, којој је муж умро у задрузи, има односно уживања пмања она иста права, која има по 5 414. грађ. "зак. удовица којој је муж умро у инокосном стању; па како ова удовица има право да мужевљево имање у натури ужива, то и удовица која је у задрузи заостала, има ово право у смислу горњег законодавног решења“.

ЛИСТАК : БОЖЈА КАЗНА,

Увиђај, који сам имао да извршим у варошици В:... био сам извршио. Узјашем коња и кренем се среској канцеларији у а.

У галопу, на својој кобилици, јахаше друмом право к мени Станко, служитељ срески. Дојури предаме, нагло заустави кобилицу, скочи са ње у снег и иза шајкаче трже писмо у званичној коверти, и, пружајући га, задихано, рече:

— Послао вам г. капетан ово писмо и казао је: „да увиђај одмах извршите“. Узех писмо из чијег коверта извадим и прочитам акт ове кратке садржине:

„Војислав Видић земљор. из Трбосиља, покушао је из 4

пушке да убије свога брата Драгића. Сачекајте Драгића; идите са њим на лице места, извршите увиђај по овоме делу и даље по закону поступите“...