Učitelj

298 УН НСРОЕ ЈБ

знаје ствар педагогике понова је својом исправком у овој 4, тачци то потврдио, када је тврдио да Факултет тобож води рачуна о педагогици на Универзитету па је зато послао једнога питомца за методику средњих школа и да ће ускоро ићи још дза питомца, а кад се укаже потреба и за методику основне наставе Факултет ће се постарати и за ње. ног представника. По Факултетском мишљењу изгледа да је методика средњошколске наставе потпуно одвојена наука и дисциплина од методике основне наставе. И ђаци учитељске школе знају да је једна општа педагогика, да је једна општа дидактика и да сети општи принципи, имају само да примене на предмете било основне наставе, било средњошколске наставе. Свуда у другом свету познато је да би један или два наставника за 8 семестара могли би прећи и главне и споредне предмете педагогике а наш Факултетски Савет хоће три студента да шаље само за методику средњих школа!

5.) Савршено је основано тврђење да је учени професор, о коме је реч у исправци, два или три пута узастопце давао иста питања из педагогике. Писац је навео чак и које је питање давао тај учени професор. Да је ово истина Факултет се може уверити, ако узме писмене радове са последњих неколико испита узастопце, и увериће се да је наше тврђење, о томе тачно. Што Фак. Савет даје питања баш из Бакића. педагогике ми немамо шта против тога, само је мало чудно и нелогично за што тај исти Фак. Савет није изабрао тога г. Бакића за редовног професора кад чланови његови признају његово ауторитативност. Што пак Фак. Савет давање истих питања узастопце правда тиме што су то општа питања из педагогике, и то је потпуно неосновано, јер она питања који учени професор даје, морамо отворено рећи, нису општа.

6. Писац није ни тврдио да се на нашем Универзитету предаје метафизика као предмет, већ је утврдио да се предаје философија метафизичког правца, као и то да се тој философији обраћа нарочита пажња — али кад Ф.

(Савет то исправља и вели да није истина — нека верује ко мисли да то треба веровати.