Učitelj

Суштина ритма 711

свирају на улици могу привући читаве скупине људи. Чим засвира свежи ритам марша или ритам какве игре, одмах осећамо како делује на наше моторичне нерве. Глава, руке, ноге и цело тело раде заједно са музиком, па није чудо што се догађа, да војна музика одведе чак до касарне многе већ отслужене војнике.

Наши вежбачи и вежбачице знају најбоље. како је музика издашно помажуће средство код простих вежби. Ритмом музике савлађују се лако знатне потешкоће, које се показују нарочито код увежбавања тежих вежба. Осећамо дакле, да су музички и покретни ритам у тесној вези и да се међусобно употпуњују.

И заиста је сваки ритам у вези са неким покретима. Сваком жамору, тону и уопште сваком ритму насталом преко чула слуха претходи неки покрет. И управо зато, што је сваки ритам настао из покрета, ми тако радо попраћамо музички ритам покретима.

Окрепљујући дејство музичког ритма осећа се најбоље код ступања, када напр. војска исцрпљена дугим ходањем показује тај свој умор неритмичким ступањем. Већ први ударци великог бубња чине, да малаксале врсте оживе, као да смо им налили нову крв у жиле. Ово оживљавање настаје отуда, што се ритмичким звуцима уводе у делатност одморни живци мозга.

Ритмички звуци немају дејство које узбуђује само тренутно. Њима се знатно олакшавају људски покрети на дуже време. Ово олакшање покрета је у механизму наших живчаних органа, Оно је у томе, што се покрети на ритмички звук изводе аутоматски и упрошћавају, јер нисмо требали на њих мислити ни трошити већу душевну енергију.

Овако ослобођену енергију можемо код аутоматских покрета искористити, употребити на друго. Можемо њом одуховити своје покрете, унети у њих своју душу и тако изразити душу својим властитим покретом. Покрети, које изводимо са таквим ритмичким осећањем ослобађају душевну енергију толико, да можемо њом лако изазвати онај љупки осећај, који је главни основ естетског осећања лепоте.

Физичко олакшање покрета има израза и у попуштању напетости нашег духа: настаје ослобођење, попуштање душевности као сталне појаве сваке ритмике. У тој ослобођеној душевности, често спутаној многим сувишним друштеним навикама је највећи значај и вредност ритмичке лепоте. Онај особити осећај ослобађања решава нас у том моменту свакидашњих брига, које нас тиште и био је од увек цењен као највећи дар, што нам га даје ритмичка лепота музике и песпиштва.

49%