Ženski svet

174. ЖЕНСКИ СВЕТ

тељке. Место да је свим срцем пригрлимо, а ми јој још одузимамо радне снаге. Економија, занат, трговина и права наука: то су снаге које народ подижу, а не школовани пролетаријат. Па куда ће наш малени и сиромашни народ с толиком господом 2 Видећемо, како смо невешти у одгајању и васпитавању своје деце и са здравственог и педагошког гледишта. По“ пуларна предавања могла би много допринети побољшању тога стања. Домаће васпитање мора

темељ бити школском образовању и за школу живота.

Има родитеља, који држе, да су својој дужности задоста учинили, ако децу у школу шаљу и чине ову одговорном за неуспех своје деце. Тако ћемо чути, где говоре, кад се деца непристојно понашају, то да су ваљда у школи научила, или им попрете, кад што скриве, да ће их тужити учитељу или учитељици. па нека их они за то казне. Али такови родитељи не мисле, да на тај начин руше свој углед и углед школе, који треба да су деци светиња. Па кад прости људи тако раде, не може им се ни замерити, јер немају појма о задаћи школе, али интелигенција не би смела то чинити.

Што деца дневно чују и виде у својих родитеља, то ће се дубоко усадити. у њихову душу, у срце. Где су ти примери добри и лепи, из те ће породице честити људи изићи, а где су рђави и ружни, та је породица легло свију зала. Шта више — она штетно утиче и на своју околину. Видећемо, како нам је сујета очи засенула, а раскош и џеп празни, јер данас, с малим изузетком, живи свако преко своје снаге, и то само ради спољашњег блеска. Не пружамо се према губеру ни у чем, а то води материјалној и моралној пропасти. А ко је тому највише кривг Домаћин, нарочито из интелигенције, а народ се на господу угледа, па данас једна, сутра друга кућа пропада. Где је домаћин млакоња и не уме са својом породицом и иметком управљати, ту ће се иметак још за његова живота растопити, а где је опет претерана тврдица и кињи целу породицу, ту ће после његове смрти наследници као гладни вуци иметак гутати, јер су свега жељни.

Златна средина је и овде меродавна.

Видећемо, како свугде мати обавља домаће послове ил надгледа, да их млађи обављају. Па · Кад ју запитате, за што јој кћерка у тим пословима не помаже, одговориће: Доста ће јој

Бр. 8.

бити, док се уда, нек ужива младост, бар док је код мене. А шта та кћерка обично разуме под тим уживањем> Да се надмеће са својим другарицама, која ће прву моду имати и како ће у шетњи и забавама проводити време. Али кад се та кћерка удала, ко је несретнији од ње > Јер сад је наједаред сав терет на њу пао: домаће и породичне дужности и материјалне прилике, о којима свако мора водити рачуна, јер где се без рачуна живи, ту се брзо долази на нулу. Да је та мати своју кћерку за времена и постепено за те дужности приправљала, не би она њихов терет ни осетила, јер би тада свесна била своје племените и узвишене задаће, те би тако све те дужности с љубављу вршила. Највеће жртве радо приносимо, кад то чинимо из љубави — најбољи је доказ родитељска љубав.

Ваљда нема народа, у ком родитељи толике жртве приносе својој деци као у нас; али српска мајка од силне љубави у многом шкоди својој деци, јер је слепа за њихове мане и погрешке, и што им у свему угађа и по вољи чини, па и мужа на то наводи; али кад после ступе у борбу живота, где нема угађања, пада им то још много теже, јер нису ону количину спреме за живот донели, која је за ту борбу преко нужна. Српска мајка држи, да њена деца нису као друга и да им нема равне у свету. Али ради тога се наша младеж радо прецењује, а неки опет жуде само за славом и богатством. Али не ће да иду оном трновитом стазом, која томе води, јер су од малена научили, да им све дође на лако. А ко за славом трчи, љуто се вара. јер она не иде пред нама, него за нашим делима.

Учимо дакле своју децу, да не жуде за празном славом и богатством, него за темељним звањем и поштеним радом, јер то треба да буде једини пут, који води друштвеном положају и материјалном благостању. Учимо их, да буду у несрећи одважни а у срећи скромни, али увек племенити. Пазимо на хармонични развитак њихове душе и тела, па и на њихове игре, јер се у игри детета огледа његов карактер, темперамент и душевне способности — а то је врло важно ради правца за њихов будући живот. Будимо у својој деци љубав ка истини, правди и дужности. Начин образовања се мења, али императив овог триумвирата остао је онај исти и остаће кроз све векове.

_.. _. _-==- она вози јње–.______ и __-__